Oglasi

Kvartalni gubitak Tesle 702 miliona dolara

Za drugi kvartal kompanija, također, predviđa gubitak, dok bi se u trećem kvartalu trebala vratitu na staze profita.
U čitavoj 2019. godini Tesla planira isporučiti 360.000 do 400.000 vozilaEPA-EFE

Američki proizvođač električnih automobila Tesla prijavio je gubitak od čak 702 miliona dolara u prvom ovogodišnjem tromjesečju, prenose agencije.

Za drugi kvartal kompanija, također, predviđa gubitak, dok bi se u trećem kvartalu trebala vratitu na staze profita.

Na kraju prvog tromjesečja kompanija je ostala sa 2,2 milijarde dolara gotovine, jer je na ime jedne obveznice morala isplatiti 920 miliona dolara.

U drugom kvartalu planirana je isporuka od 90.000 do 100.000 vozila klijentima, a gubitak će, kako je saopćeno, biti značajno manji od onoga iz prvog kvartala.

'Robotaxi' do 2020. godine

U čitavoj 2019. godini Tesla planira isporučiti od 360.000 do 400.000 vozila.

"Kao rezultat većih isporuka i smanjenja troškova, očekujemo da ćemo se vratiti na profitabilnost u trećem kvartalu i značajno smanjiti naš gubitak u drugom tromjesečju", navodi se u saopćenju kompanije.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk najavio je u srijedu kako će kompanija do 2020. godine lansirati "robotaxi" servis, sa samovozećim automobilima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.