Kvalifikacije za SP: Košarkaši BiH savladali Rusiju

Najefikasniji u selekciji BiH bio je Džanan Musa sa 18 poena, a Nemanja Gordić (na fotografiji) je postigao 16 koševa (Fena)

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u petak navečer u sarajevskoj Skenderiji savladala selekciju Rusije rezultataom 81:76, u okviru prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Bosna i Hercegovina je napravila iznenađenje protiv favoriziranog protivnika.

Rusi su bolje otvorili susret i u prvih pet minuta konstantno imali prednost.

Nakon toga igrači Duška Vujoševića brzo su se konsolidirali te su uzvratili, pa potom i poveli.

Vodstvo nisu uspjeli zadržati do kraja prve četvrtine, koju su Rusi završili u svoju korist 21:20.

U ponedjeljak s Francuzima

U drugoj četvrtini najveću prednost gosti su imali od šest poena razlike – 27:33, ali su do poluvremena domaći uspjeli anulirati tu prednost te se na odmor otišlo pri rezultatu 38:38.

Drugo poluvrijeme Rusi bolje otvaraju, ali selekcija Bosne i Hercegovine uspijeva pratiti rezultat i u tom periodu se igralo “koš za koš”.

Bosna i Hercegovina je najveću prednost imala četiri minute prije kraja (devet poena), ali su Rusi začinili dramatičnu završnicu u posljednjim sekundama, kada su se primakli na dva poena razlike.

Najefikasniji u selekciji Bosne i Hercegovine bio je Džanan Musa sa 18 poena, Nemanja Gordić je postigao 16 koševa, dok je najefikasniji kod Rusa bio Fridzon sa 25 poena.

Naredni meč Bosna i Hercegovina u ponedjeljak igra protiv Francuske u gostima. Ta reprezentacija je u Belgiji savladala domaći tim 70:59.

Hrvatska je na gostovanju izgubila od Holandije 61:68. Srbija je kod kuće savladala Austriju 85:64. Crna Gora je kao domaćin izgubila od Španije 66:79. Kosovo je na svom parketu izgubilo od Litvanije 61:99. Aktuelni evropski šampion ,Slovenija, savladao je na svom parketu ekipu Bjelorusije 87:74

Izvor: Agencije