Kushner se sastao sa Bin Salmanom prvi put nakon ubistva Khashoggija

Dogovor je postignut nekoliko sati prije prvog komercijalnog leta iz Izraela prema UAE u utorak ujutro (Reuters)

Savjetnik američkog predsjednika Jared Kushner i saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman razgovarali su o “jačanju saradnje ” dviju zemalja u naporima za postizanje mira na Bliskom istoku, objavila je u srijedu Bijela kuća.

Sastanak u Rijadu prvi je izravan susret saudijskog princa i američkog dužnosnika nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija zbog čega je u svijetu narušen ugled naftne monarhije i samog prijestolonasljednika. 

Jared Kushner zet, ali i savjetnik predsjednika Donalda Trumpa predvodi američko izaslanstvo u posjetu zemljama Zaljeva od kojih traži ekonomski dio podrške za izraelsko-palestinski sporazum koji tek treba biti predstavljen.

“Razgovarali su o jačanju saradnje Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije i naporima Trumpove administracije prema postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca”, objavila je Bijela kuća. 

“Osim toga, razgovarali su o načinima kako poboljšati uvjete cijele regije kroz ekonomska ulaganja”, stoji u izjavi.

Američki plan za mir

Kushner se sastao s čelnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Omana ranije ove sedmice. U srijedu je boravio u Turskoj. 

Kushner je krenuo na turneju po Bliskom istoku, gdje predstavlja ekonomski dio dugo čekanog američkog plana za mir između Izraela i Palestinaca.

Kushner putuje u društvu američkog izaslanika za Bliski istok Jasona Greenblatta i izaslanika za Iran Briana Hooka.

Tokom putovanja, koje će trajati sedmicu, tim iz Bijele kuće će odmjeriti podršku arapskih zemalja za ekonomski dio Trumpovog “dogovora stoljeća”, tvrdi Reuters.

Regionalna podrška za ekonomski plan, koji će, kako se očekuje, uključiti i prijedloge za međunarodno finansiranje osiromašene Zapadne obale, bio do dobar korak za eventualno predstavljanje Trumpovih prijedloga koji bi trebali okončati izraelsko-palestinski konflikt.

Izvor: Agencije