Kurz protiv prijedloga francusko-njemačkog plana oporavka

Sebastian Kurz je razgovarao sa čelnicima Holandije, Danske i Švedske i potvrdio da i oni dijele isti stav (EPA)

Nekoliko članica Evropske unije, koje se protive velikoj potrošnji, iznijet će svoj kontraprijedlog francusko-njemačkom planu uspostavljanja fonda od 500 milijardi eura za oporavak od pandemije COVID-a 19, najavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Francuski predsednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regije i ekonomske sektore u Uniji.

Pritom se, kako je naglašeno, radi o finansijskoj pomoći, a ne kreditu, prenosi Hina.

Evropska komisija bi taj iznos trebala finansirati preko zajedničkih obveznica.

Austrija, Holandija, Danska i Švedska, grupa članica Unije koje se naziva “štedljivima” ili “škrtima”, protive se zajedničkom zaduživanju članica.

“Skeptični smo”, rekao je konzervativac Kurz, piše list Oberoesterreichische Nachrichten.

Uskoro zajednički prijedlog

“Naš je stav jasan: želimo pokazati solidarnost s posebno pogođenim zemljama, ali mislimo da su ispravan put zajmovi, a ne finansijska pomoć”, rekao je.

Kurz je razgovarao sa čelnicima Holandije, Danske i Švedske te potvrdio da i oni dijele taj stav.

“Idućih dana ćemo iznijeti prijedlog s našim zamislima. Vjerujemo da je moguće potaknuti evropsku ekonomiju uz izbjegavanje zajedničkog zaduživanja”, rekao je Kurz.

Francuska i Njemačka, čiji dogovori obično otvaraju put širim dogovorima u EU, predložile su da Evropska komisija posudi i potroši novac u ime cijele Unije i kao dodatak budžetu EU-a za period 2021-27. koji je već gotovo 1.000 milijardi eura.

Iako je Kurz kazao da je “legitimno” da Francuska i Njemačka iznesu svoj prijedlog, dodao je da o tome “odluku moraju donijeti sve članice EU-a”. 

Izvor: Agencije