Kurz dobio mandat za formiranje vlade Austrije

Sebastian Kurz kaže kako će mu prvi korak nakon izbora biti razgovori sa svim strankama (EPA)

Predsjednik Austrije Alexander van der Bellen u petak je Sebastianu Kurzu, lideru Narodne partije Austrije, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju, povjerio mandat za formiranje nove vlade.

On je najavio da će posebno obraćati pažnju da buduća vlada ima kao glavni prioritet ukupne interese Austrije.

“Na osnovu izbornog rezultata, dajem ministru vanjskih poslova i šefu OVP-a Sebastianu Kurzu, kao lideru najjače stranke, mandat da predloži novu vladu”, kazao je Van der Bellen.

Poručio je da zajednički cilj treba biti da Austrija ostane zemlja u kojoj postoji međusobno poštovanje, kao i u kojoj će u Ustavu zapisana prava, posebno Evropska konvencija o ljudskim pravima, biti kompas djelovanja.

Zajedno s evropskim prijateljima

Austrija, prema njegovim rečima, i u budućnosti mora ostati u srcu Evrope, u centru Evropske unije.

Van der Bellen je napomenuo da dijeli stav s Kurzom da je Austrija zajedno s evropskim prijateljima snažnija nego sama.

On je podsjetio da Austrija u drugoj polovini iduće godine predsjedava EU-om, što je veliki izazov koji je pred zemljom.

Od nove vlade očekuje, kako ističe, ne samo privrženost Evropi, već i da radi na razvoju EU-a.

Pozdravio je što je Kurz već jasno stavio do znanja da je osnovi uslov za formiranje vlade da ona mora biti proevropska.

Najavio je da će, kao predsjednik, detaljno razmotriti prijedloge vlade i personalna rješenja te podvukao da je formiranje vlade veoma odgovoran zadatak.

Kurz: Velika odgovornost

Kurz se zahvalio na ukazanom povjerenju i rekao da ga prihvata uz punu svijest da je to velika odgovornost.

Najavio je da će, kao što je najavio, obaviti razgovore sa svim parlamentarnim strankama i da će tek potom početi koalicione pregovore, a da će o odluci s kim obavijestiti predsjednika i javnost.

Ukazao je da će razgovarati i s manjim strankama u Parlamentu o tome kakva je saradnja moguća, jer s njima postoji dvotrećinska većina neophodna za neke promjene.

“Želim formirativladu koja će biti odlučna i hrabra da provede promjene u zemlji. U pojedinim sektorima postoji neophodnost da se uđe ukoštac sa zastarjelim sistemom”, poručio je Kurz.

Konzervativna OVP pobijedila je na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Austriji s osvojenih 31,5 posto glasova, pokazali su konačni rezultati objavljeni u četvrtak navečer.

Stranka na čijem čelu je Kurz osvojila je čak 7,5 posto glasova više nego na prethodnim izborima.

Razgovori sa svima

Tako je postala najjača austrijska stranka, pretekavši Socijaldemokratsku partiju Austrije, koja je ostala na drugom mjestu sa 26,9 posto glasova, što je gotovo isto kao i na izborima 2013. godine.

Na trećem mjestu je desničarska Slobodarska partija Austrije sa 26 posto glasova, 5,5 posto više nego na izborima prije četiri godine.

U parlament su još ušli liberalni Neos sa 5,3 posto i ljevičarska Liste Pilz sa 4,4 posto glasova.

Ranije je Kurz kazao kako će mu prvi politički korak nakon izbora biti razgovori sa svim strankama, koje želi uvjeriti u potrebu “drugačije političke kulture”.

“Austrijancima je prepiranja preko glave”, rekao je on.

Izvor: Agencije