Kurtulmus: PKK je prijetnja kao ISIL ili Al-Kaida

Kurtulmus: 'Terorizam nije pitanje samo Afganistana, Pakistana, Bliskog istoka, Sirije i Iraka' (Anadolija)

Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus izjavio je u utorak kako “terorističke organizacije, zajedno sa silama koje se nalaze iza njih, nastoje spriječiti Tursku na njenom putu”.

On je upozorio kako bi organizacija za koju Turska smatra da je predvodi imam Fethullah Gulen, čije sljedbenike Ankara krivi za neuspjeli puč izveden 15. jula prošle godine, Radnička partija Kurdistana (PKK) i oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) mogli sarađivati i djelovati u okviru strateškog plana te Tursku suočiti s terorističkim napadom različitih oblika.

Kurtulmus je bio gost uredničkog deska Anadolije, a tom prilikom govorio je o borbi protiv terorizma, ekonomiji, referendumu i drugim aktuelnim temama.

Upitan da prokomentira tvrdnje kako su u procesu prije referenduma “mogući politički atentati i unošenje haosa u društvo”, istakao je kako se Turska od jula 2015. godine, od napada u Surucu i Ankari, suočava s terorističkim napadima, kojih je sve više.

Napadi nove vrste

Naveo je da napadi dolaze iz tri pravca – ISIL-a, PKK-a i, kako smatra Turska, Gulenove organizacije.

Istakao je kako je napad u Ortakoyu, kvartu u Istanbulu, izvršen u novogodišnjoj noći, napad nove vrste te da “atentat na ruskog ambasadora [u Ankari] Andreja Karlova ima zaseban oblik”.

“Nakon ovoga bi mogli biti nastavljeni atentati, samoubilački napadi i tome slično. Zašto terorističke organizacije tako blisko sarađuju? Žele Tursku baciti na koljena. Sada je proces referenduma za njih posebna motivacija”, rekao je Kurtulmus, koji je dodao kako bi “terorističke organizacije mogle sijati strah u procesu pred referendum”.

Dodao je kako se poduzimaju sve potrebne mjere kako bi stanovništvo bilo zaštićeno.

“Sa Božijom pomoći, ako u velikoj mjeri bude izglasano ‘za’ na referendumu, ove terorističke organizacije doći će u situaciju kada će zašutjeti. Izgubit će i ovu motivaciju”, naglasio je.

Dodao je kako se pripadnici sigurnosnih snaga intenzivno bore protiv terorizma.

Nijedan grad nije siguran

“Recimo da negdje bomba eksplodira, ali možda je spriječeno 50 bombaških napada. Biva izvršen jedan atentat, ali je spriječen veliki broj pokušaja atentata. Napad u ‘Reini’ jest napad koji je u Turskoj izazvao žalost. Da prije toga spriječite i 50 napada, nemaju vrijednost, ne vidi se”, pojasnio je.

Kurtulmus je upitan o ranijoj njegovoj izjavi da postoji mogućnost da se iza napada u “Reini” nalaze obavještajne službe pojedinih zemalja te da postoje informacije kako je napadač bio u kontaktu s potpukovnikom, članom Gulenove organizacije, za kojim se traga.

Istakao je kako takav napad ne može izvršiti jedan napadač, bez obzira na to koliko dobro bio obučen, te dodao kako istraga i dalje traje.

Istakao je kako terorizam nije pitanje samo Afganistana, Pakistana, Bliskog istoka, Sirije i Iraka.

”Nijedan glavni grad na svijetu više nije daleko od terorističkih napada i lišen njih. Zbog toga je potrebno razviti zajednički front kako bi se zaštitili od svih terorističkih organizacija koje postoje. Koliko god bili loši Al-Kaida i ISIL, toliko su loši PYD i PKK. Kada je riječ o terorističkoj organizaciji, tu nema ‘dobre’ ili ‘loše’. Doći će dan pa će one terorističke organizacije za koje su smatrali da im koriste napasti i njih. Bilo je mnogo primjera za to u prošlosti”, rekao je on.

Teror je poput bumeranga

Naveo je kako globalna borba protiv terorizma traje već 46 godina.

“Ako nas je nešto naučila ova globalna borba protiv terorizma, naučila nas je to da, ako sile koje su iza ovih terorističkih organizacija prestanu pružati logističku, obavještajnu, vojnu, političku i bilo kakvu drugu podršku, nijedna organizacija ne može opstati ni sedam dana. Nema izuzetaka”, dodao je.

Naglasio je da je “teror poput bumeranga” i da se vrati i napadne zemlje koje su pružale podršku.

“Zbog toga sve zemlje, prvenstveno evropske, trebaju ponovo razmisliti o stavu protiv terorizma. Da li tri do pet razbojnika ili Turska od 80 miliona ljudi, koja ima legitimnu vlast? Zasigurno logički i razumno treba izabrati Tursku. Nadam se da će pojedine zemlje u Evropi odustati od podrške koju pružaju terorizm” ili da će barem razmisliti o tome”, zaključio je Kurtulmus.

Izvor: Agencije