Kurti: Thaci 2013. potpisao tajni sporazum s NATO-om

Hashim Thaci
Takse i druge populističke odluke nanijele su štetu institucijama i imidžu Kosova, kaže Thaci (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti na izvanrednoj konferenciji za novinare u srijedu izjavio je da je aktuelni predsjednik Kosova Hashim Thaci, tada kao premijer, u tajnom sporazumu s NATO-om jamčio da Kosovske sigurnosne snage bez dozvole KFOR-a ne mogu ići na “sjever Kosova”.

Tajno potpisivanje sporazuma s NATO-om od bivšeg premijera Kosova Thacija kršenje je Ustava, kojim se treba pozabaviti pravosuđe, izjavio je Kurti, prenosi Anadolija.

Osmani: Kurti nije napao NATO

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani ocijenila je u srijedu da to što je premijer Kosova Albin Kurti objavio sporazum iz 2013. godine između tadašnjeg premijera (a sadašnjeg predsjednika) Kosova Hashima Thacija i tadašnjeg sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, kojim se sprečavaju Kosovske sigurnosne snage da uđu na sjever Kosova bez prethodnog odobrenja Kfora ne predstavlja napad na NATO.

Ona je na svom Facebook nalogu navela da je, s obzirom da nijedan dokument nije označen kao povjerljiv, zastupnicima u Skupštini Kosova proslijedila pismo Kurtija o pomenutom sporazumu, prenosi Kosovo online.

‘Pridržavanje Ustava Kosova obaveza je svih, kao i održavanje i negovanje partnerstva s našim strateškim partnerima’, navela je Osmani i istakla da je u interesu Kosova članstvo u NATO-u.

‘Zahtjeve da svaka institucija na Kosovu poštuje Ustav Kosova i ustavne procedure ne treba pogrešno tumačiti kao napad ili protivljenje NATO-u, već napredovanje demokratije i transparentnosti i poštovanja zakona i Ustava Kosova”, istakla je predsjednica Skupštine Kosova.

Kurti je ranije u srijedu službenim pismom obavijestio predsjednicu Skupštine Kosova Vjosu Osmani o mogućem kršenju Ustava od Thacija, jer je 2013. godine, kao premijer, potpisao sporazum s NATO-om kojim je na KFOR prenesen apsolutni veto nad svim budućim misijama Kosovskih sigurnosnih snaga na sjeveru Kosova na neograničeno razdoblje.

Naglasio je da je važno doznati tko je tražio takav sporazum te da ne vjeruje da je to bio Bruxelles nego Srbija.

“Skrivanje takvog sporazuma od 19. travnja 2013., kada smo mislili da postoji samo jedan sporazum, a bila su dva, smatramo flagrantnim kršenjem i time se treba pozabaviti pravosuđe. Ovom prilikom želim naglasiti naš stav za partnerstvo s NATO-om i KFOR-om”, kazao je Kurti i najavio da će se u četvrtak sastati sa zapovjednikom KFOR-a.

Izmišljen naziv ‘sjeverno Kosovo’

Premijer je podsjetio da su zastupnici bili upoznati samo sa sporazumom između Kosova i Srbije, postignutim posredovanjem Europske unije, a koji su potpisali tadašnji premijeri Hashim Thaci i Ivica Dačić.

Taj sporazum, koji ima 15 točaka, od kojih se šest odnosilo na formiranje zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, Skupština Kosova ratificirala je 27. lipnja 2013., dodao je Kurti.

Iznio je zabrinutost time što zastupnici u Skupštini Kosova nisu bili informirani o drugom sporazumu.

“Ovaj sporazum odlučujući je trenutak u kojem je izmišljen naziv ‘sjeverno Kosovo’ i kaže se da tamo neće otići Kosovske sigurnosne snage bez prethodne suglasnosti KFOR-a, koji nije dobio odobrenje institucija Kosova i o kojem Skupština nije informirana i ukazuje da zajednica općina sa srpskom većinom i razmjena teritorija nisu dvije različite stvari”, rekao je Kurti.

Također je naglasio da je dokument o tajnom sporazumu dobio od jednog dužnosnika NATO-a te da ga nije našao u uredu premijera.

U pismu je Kurti ukazao na moguće ustavne implikacije razmjene pisama od 19. travnja 2013. između tadašnjeg premijera Thacija i tadašnjeg glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, prenosi Anadolija.

“Ovim sporazumom premijer Thaci, u ime Republike Kosovo, prenio je KFOR-u apsolutni veto nad svim budućim misijama Kosovskih sigurnosnih snaga na sjeveru Kosova za neograničeno razdoblje”, priopćeno je iz Vlade Kosova.

‘Neću ugroziti sigurnost zemlje’

Kurti je u pismu upućenom Osmani naglasio da je nakon službenog prihvaćanja funkcije premijera Kosova bez odgađanja zamolio osoblje ureda premijera da analizira sadržaj tog tajnog sporazuma, kao i njegove ustavne implikacije, točnije, vezu s ustavnim zahtjevima iz članaka 20. [Transfer suvereniteta], 18. [Ratifikacija međunarodnih sporazuma] i 91. [Smjenjivanje predsjednika].

“Svrha ovog pisma jest da Vas, u svojstvu predsjedavajuće Skupštine Kosova, obavijestim o postojanju tajnog sporazuma i rezultatima analize ureda premijera. Kako bismo izbjegli bilo kakav mogući nesporazum, želim biti što jasniji: ja, kao premijer, ne izražavam stav u korist ili protiv tajnog sporazuma u vezi s njegovim sadržajem. Kao premijer, duboko razumijem i cijenim izuzetnu važnost suradnje Kosova i NATO-a u osiguravanju punog teritorijalnog integriteta Republike i njezinih građana. I ja, kao premijer, uvjeravam Skupštinu, kao i sve građane Republike, da neću poduzeti korake koji bi ugrozili ovaj savez, nužan za sigurnost naše zemlje”, piše u pismu premijer.

U priopćenju Vlade na kraju se navodi da je to pismo upućeno predsjedniku Thaciju i glavnom državnom tužitelju Kosova Aleksandru Lumeziju.

U dodatnom priloženom dokumentu “Mišljenje” navodi se da je 19. travnja 2013. u Bruxellesu Thaci potpisao dva međunarodna sporazuma.

Jedan je potpisan između Kosova, Srbije i Europske unije, a za cilj je prvenstveno imao stvaranje autonomnih struktura unutar institucija Kosova u općinama sa srpskom većinom.

Vlada: Teška povreda Ustava

Taj je sporazum, kako se navodi, objavljen u roku jednog dana, a nekoliko mjeseci kasnije, 27. lipnja 2013., ratificirala ga je Skupština Kosova.

Za razliku od tog sporazuma, drugi sporazum potpisan tog dana sakriven je od Skupštine i građana Kosova, a ono što ga razlikuje od ranijih sličnih sporazuma s NATO-om jest da se odnosi na davanje apsolutnog veta nad svim budućim misijama Kosovskih sigurnosnih snaga na sjeveru Kosova za neograničeno razdoblje.

Ističe se da skrivanje tog sporazuma može biti teško kršenje Ustava Kosova, te Ustav ne isključuje mogućnost smjene predsjednika za kršenja koja je počinio prije nego što je postao predsjednikom.

U zaključku se navodi da, “uzimajući u obzir dokaze kojima raspolaže ured premijera, kao i relevantne odredbe Ustava Kosova, postoji dovoljno temelja da utvrdimo načelo da je predsjednik Thaci, dok je bio premijer, izvršio tešku povredu Ustava i da izvršenje takvih kršenja opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrješenje s mjesta predsjednika Kosova”.

Izvor: Agencije