Kurti: ‘Mali Schengen’ ne smije biti ‘četvrta Jugoslavija’

Albin Kurti još nema većinu za sastav nove vlade (EPA)

Predsjednik Pokreta Samoopredeljenje i kandidat ove stranke za novog premijera Kosova Albin Kurti izjavio je da se ne smije dozvoliti formiranje “četvrte Jugoslavije”.

On je rekao komentirajući inicijativu o stvaranju “malog Schengena”, koju su nedavno predstavili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

“Srbija je posvećena stvaranju nove platforme za ‘veliku Srbiju’. Srbiji je potrebna platforma za širenje i ne smijemo dozvoliti ‘četvrtu Jugoslaviju’. To je cilj Srbije”, kazao je Kurti za ABC News, prenosi Tanjug.

On je u izjavi pozvao predsjednika Kosova Hashima Thacija da podnese ostavku na tu funkciju.

‘Bilo bi dobro da se Thaci povuče’

“Bilo bi dobro da se Thaci povuče, jer se narod odlučio za promjene”, rekao je Kurti.

Prije dvije sedmice su se čelnici Srbije, Albanije i  Sjeverne Makedonije obavezali u zajedničkoj Deklaraciji o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu da će raditi na unapređenju regionalne saradnje, u cilju većeg privrednog rasta, privlačenja investicija i podizanja kvaliteta života građana.

Oni su za prvi korak naveli opredjeljenje da se što prije ukinu granične kontrole i druge prepreke slobodnom kretanju u regiji.

Izvor: Agencije