Kurti izabran za predsjednika Samoopredjeljenja

Za Albina Kurtija nisu glasali bivši predsjednik Visar Ymeri, Dardan Molliqaj i Dardan Sejdiu (EPA)

Jedan od osnivača kosovskog opozicionog pokreta SamoopredjeljenjeAlbin Kurti gotovo jednoglasno je ponovo izabran za lidera tog pokreta.

Jedan posto predstavnika ove partije bilo je protiv njegovog izbora za predsjednika, umjesto Visara Ymerija, koji je ranije podnio ostavku na tu funkciju.

Ymeri je obavljao funkciju predsjednika pokreta više od tri godine.

Za Kurtija je glasalo 98,82 posto članova stranke na izborima koji su zabilježili rekordan odziv učesnika, saopćeno je iz ovog pokreta.

Kurti je bio jedini kandidat za predsjednika pokreta, prenosi agencija Tanjug.

Protiv njega je glasalo 0,61 posto članova, 0,57 je bilo suzdržano, a nevažećih listića je bilo 0,26 posto, navodi portal Telegrafi.com.

Podjele u pokretu

Za Kurtija nisu glasali bivši predsjednik Ymeri, Dardan Molliqaj i Dardan Sejdiu, dok je Shpend Ahmeti, gradonačelnik Prištine, ipak, odlučio glasati svega nekoliko minuta pred zaključenje izbora.

Prištinski mediji prenose da ovaj pokret broji oko 30.000 članova, a da je na unutarstranačke izbore izašlo blizu 30 posto njih.

Kandidatura Kurtija je stvorila duboke podjele u ovom pokretu, koje prijete da dovedu do cijepanja pokreta, predviđaju analitičari.

Vjeruje se da će jedna grupa članstva, koja podržava Ymerija, formirati novu stranku.

Izvor: Agencije