Kurdske vlasti uhapsile osumnjičene za napad u Erbilu

U saopćenju iz policije u Erbilu navedeno je kako su snage sigurnosti pronašle i uhapsile Mazluma Daga (Anadolija)

Vlasti Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka (IKBY) potvrdile su da je uhapšen Mazlum Dag, organizator napada na restoran u iračkom gradu Erbilu u kojem je ubijen turski diplomat. Osim Daga, uhapšen je još jedan od ljudi koji su učestvovali u napadu, javlja Anadolija. 

U saopćenju iz policije u Erbilu navedeno je kako su snage sigurnosti pronašle i uhapsile Mazluma Daga, čiji je identit objavljen prije dva dana, a u vezi s napadom na restoran u Erbilu, koji se desio prije tri dana. 

Navedeno je također kako se i dalje traga za ostalom trojicom napadača. 

Policija u Erbilu je u četvrtak, dan nakon napada, objavila identitet i fotografiju Daga, a saopćila je da je rođen 1992. godine u Diyarbakiru. 

Službenici konzulata bili na ručku

Turska je u dan nakon napada izvršila zračni udar na kurdsku regiju na sjeveru Iraka, kao odgovor na ubistvo turskog diplomate.

U oružanom napadu izvedenom u srijedu u restoranu u Erbilu, u Iraku, poginuli su diplomat konzulata Republike Turske i dva državljanina Iraka.

Policijska uprava u Erbilu saopćila je da je još jedan irački državljanin ranjen u napadu u restoranu.

U saopćenju se navodi da će policija zaštititi sve diplomate i da neće dozvoliti eskalaciju nemira na području Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraku.

Oružani napad dogodio se u restoranu u kojem su na ručku bili službenici turskog konzulata.

Vlasnik restorana kazao je da je napadač u civilnoj odjeći i s dva oružja ušao u restoran i direktno izveo napad na službenike turskog konzulata.

Izvor: Agencije