Krstičević: Hrvatska vojska spremna pomoći policiji u zaštiti granica

Hrvatska vojska već ima operativne planove u slučaju da treba pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica (EPA)

Hrvatska vojska spremna je pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica, uslijed najave novog migrantskog vala i kritične situacije koja se događa na grčko-turskoj granici, izjavio je u utorak ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević.

“Hrvatska vojska je spremna pomoći našoj policiji, ako bude potrebe, ako su nove okolnosti… Naša je zadaća da granica bude sigurna i da štitimo naše nacionalne interese. Naložio sam načelniku Glavnog stožera da pripremi sve potrebne planove, mi smo spremni”, rekao je on novinarima na svečanosti povodom imenovanja Roberta Hranja za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Komentirajući ocjenu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da procedure za postupanje s migrantima na granici nisu dorečene, poručio je kako će to biti ispravljeno, prenosi Hina.

“Do sada Hrvatska vojska nije, zajedno s policijom, osiguravala granice, osim u vrijeme nedavnog rata. Oko toga ima dosta pravila i procedura, ali, ako bude potrebe, uz razgovor i komunikaciju, sve potrebno će se napraviti”, istakao je ministar odbrane.

“Uvijek ćemo u postupanju voditi računa da pazimo na sigurnost hrvatskih vojnika i svih drugih, prema tome, i migranata. Znamo se mi ponašati prema pravilima”, kazao je.

Postoje operativni planovi

Načelnik Glavnog štaba, viceadmiral Robert Hranj, potvrdio je da Hrvatska vojska već duže vremena ima operativne planove u slučaju da treba pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica.

“U skladu sa sadašnjim zakonskim odredbama, Hrvatska vojska može pomoći hrvatskoj policiji kada Ministarstvo unutarnjih poslova to zatraži i kada dobijemo odgovarajuće zapovijedi o potpornoj ulozi”, rekao je on.

Pojasnio je kako uloga podrške Hrvatske vojske može biti vrlo široka: od logistike, prehrane i prevoza do medicinske pomoći, a moglo bi se angažirati približno 2.500 vojnika.

No, treba dodatno doraditi odluku hoće li se vojnicima davati određene ovlasti, jer vojnici nemaju policijske ovlasti.

“Nemaju ovlasti postupanja prema civilima u doba mira. To je isključiva nadležnost i ovlast policije”, napominje Hranj.

Izvor: Agencije