Kremlj odgovara Trumpu: Njemačka nije talac Rusije

Donald Trump je snažno napao na Njemačku zbog podrške sporazumu s Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru (Arhiva)

Kremlj je odbacio tvrdnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Njemačka talac Rusije zbog njenog energetskog oslanjanja na Rusiju, navodeći da Moskva i Berlin jednako zavise jedan od drugoga.

“Što se tiče njemačke zavisnosti [od Rusije] kao najvećeg kupca gasa, ne možemo se složiti s tom tvrdnjom”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenio je Reuters.

“Snabdijevanje iz gasovoda ne dovodi do zavisnosti jedne zemlje od druge, već su one uzajamno zavisne. To je garancija stabilnosti i daljeg razvoja”, naveo je Peskov.

Trump je u srijedu, uoči početka samita NATO-a u Briselu, pokrenuo snažan javni napad na Njemačku zbog podrške sporazumu s Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin “zarobljenik Rusije”.

Reakcije Merkel i Von der Leyen

Njemačka kancelarka Angela Merkel se ranije, odgovarajući na tvrdnju predsjednika SAD-a, prisjetila mladosti u Istočnoj Njemačkoj, kojom su dominirali Sovjeti, i kazala da je sadašnja Njemačka nezavisna u izboru sopstvene politike.

“Lično sam iskusila na koji način je Sovjetski savez kontrolirao dio Njemačke. Veoma sam sretna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Njemačkoj. Zbog toga možemo reći da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Njemačkoj”, rekla je Merkel.

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen je, reagirajući na optužbu Trumpa da je Njemačka pod “potpunom kontrolom” Moskve, kazala da ta zemlja nije zarobljenik ruske politike.

“Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja s Rusijim”, izjavila je Von der Leyen na događaju koji prati samit NATO-a.

Izvor: Agencije