Kremlj o hakiranju: Putin je jasno odgovorio Obami

Poslije optužbi Amerike da se Moskva miješala u predsjedničke izbore u Sjedinjene Američke Države i hakirala organizacije Demokratske partije, danas se oglasio Kremlj, poručivši da je ruski predsjednik Vladimir Putin po tom pitanju Baracku Obami dao “veoma jasan odgovor”.

Pomoćnik predsjednika Rusije, Jurij Ušakov, izjavio je novinarima u Tokiju da je Putin na marginama samita G20 u septembru objasnio Obami stav Rusije po tom pitanju, javila je agencija Tass.

“Razgovarali su u četiri oka o raznim temama, a dotakli su se i ove teme. Naša strana je iznijela veoma jasan odgovor što se možda nije uklapalo sa onim što je Obama pokušavao da nam objasni”, rekao je Ušakov, javlja Reuters. 

Američki predsjednik Barack Obama je ranije poručio da će Sjedinjene Američke Države poduzeti akciju protiv Rusije zbog navodnog miješanja u izbornu kampanju u Americi, ističući da je o tome razgovarao direktno sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

‘Potrebna akcija’

“Potrebna nam je akcija i to ćemo i uraditi”, rekao je Obama za Američki nacionalni radio (NPR), prenosi Tanjug.

“Mislim da nema nikakve sumnje u to da, kada bilo koja strana vlada pokušava da utiče na integritet naših izbora, moramo preduzeti akciju – i to ćemo uraditi na način i u vrijeme kada mi izaberemo”, poručio je Obama.

Obama je naveo da nešto od toga može biti “eksplicitno i javno objavljeno, a nešto ne”.

“Gospodin Putin je jako svjestan šta mislim o tome, jer sam direktno s njim pričao o toj temi”, naveo je Obama.

U četvrtak je Bijela kuća sugerirala da je Putin bio direktno uključen u hakiranje koje je imalo za cilj da utječe na američke izbore i omogući pobjedu Donalda Trumpa.

Čvrsta kontrola

Savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame Ben Rhodes kaže da Putin ima čvrstu kontrolu nad operacijama vlade, što ukazuje da je bio svjestan šta se događa.

I glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je rekao da je bilo “prilično očigledno” da je Putin umiješan.

Zvaničnici u Rusiji su više puta negirali optužbe za hakiranje.

NBC News je prethodno prenio tvrdnje američkih obavještajnih zvaničnika da je Putin “lično umiješan u tajnu ličnu kampanju”.

Na pitanje o ovim tvrdnjama, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov ih je odbacio kao “smiješnu glupost”.

AP dodaje da je Rusija, koju je CIA okrivila za pomaganje novoizabranom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u novembru, žestoko negirala optužbe da je orkestrirala rad hakera protiv demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

Lične instrukcije

Kako je javio NBC, Putin je navodno lično dao instrukcije kako da se filtriraju i koriste poruke ukradene demokratima u tim napadima.

Navodi se i da se vjeruje da Putin nikada nije oprostio Hillary Clinton što je 2011, kada je bila državna sekretarka, javno dovodila u pitanje regularnost parlamentarnih izbora u Rusiji, a optužio ju je i za poticanje uličnih protesta.

Prema zvaničnicima američkih obavještajnih službi, Putin je poslije to radio i iz drugog razloga, želeći da pokaže svijetu da je politika SAD-a korumpirana i da bi “izazvao podjelu među vodećim saveznicima SAD-a, stvarajući utisak da se više ne mogu osloniti na Ameriku kao vjerodostojnog svjetskog lidera”.

Grupa elektora koji sljedeće sedmice trebaju ratificirati rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u, zatražila je prije tri dana kompletan izvještaj o optužbama da je Rusija intervenirala kako bi pomogla Donaldu Trumpu da pobijedi u predsjedničkoj trci.

Uz podršku glavnog savjetnika Clinton, Johna Podeste, tih 10 elektora – među kojima su skoro svi demokrate – saopćili su da moraju utvrditi koliko su te optužbe osnovane prije nego što se izborni kolegijum sa 538 članova okupi 19. decembra.

Zahtjevi elektora

Elektori traže izvještaj o svim zaključcima istraga, “jer ta pitanja direktno utječu na suštinske faktore u rasuđivanjima elektora o tome da li je Trump podoban da bude predsjednik SAD-a”.

Grupa elektora uputila je ovaj poziv nakon što su mediji proteklog vikenda naveli da je CIA zaključila kako Moskva stoji iza hakiranja kompjutera političkih partija i objavljivanja podataka koji su na kraju oštetili Clinton u borbi protiv Trumpa.

Taj zaključak je Trump ocijenio kao smiješan, ali ga visoki članovi Kongresa ozbiljno shvataju i spremni su da pokrenu istragu.

Američki Ustav nalaže da izborni kolegijum na kraju odlučuje o ishodu predsjedničkih izbora, a ne glasanja birača, pri čemu svaka američka država ima broj elektora u skladu sa brojem svojih stanovnika.

Na izborima 8. novembra, Hillary Clinton je nadmašila republikanskog protivnika u broju glasova birača za dva procentna poena, ali je Trump pobijedio u više država i osvojio 306 elektora, nasuprot 232 koliko je osvojila njegova protivkandidatkinja, što mu je donijelo pobjedu.

Izvor: Agencije