Kremlj će pričekati s čestitkama Bidenu do službene objave rezultata

Postoji opasnost da ulazak Joea Bidena u Bijelu kuću poveća napetosti s Rusijom (EPA)

Kremlj je objavio da će pričekati službene rezultate američkih izbora te da je primio na znanje najavu aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa o pravnom osporavanju prebrojavanja glasova. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije govorio o toj temi od kako je demokratski kandidat Joe Biden u subotu proglasio pobjedu, četiri dana nakon izbora 3. novembra, prikupivši 270 elektora izbornog kolegija potrebnih za ulazak u Bijelu kuću.

Razgovarajući s novinarima putem videoveze, glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da Moskva smatra da je bolje pričekati službene rezultate prije davanja komentara, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Peskov je dodao da je Putin više puta ponovio da je spreman sarađivati s bilo kojim američkim čelnikom te da se nada da će Rusija uspjeti uspostaviti dijalog s novom američkom vladom i pronaći načine za normalizaciju odnosa.

Odnosi između Moskve i Washingtona su 2014. godine pali na najniže grane od Hladnog rata, nakon što je Rusija anektirala ukrajinski Krim.

Biden je u to vrijeme bio potpredsjednik Baracku Obami.

Kritike predsjednice ruskog izbornog povjerenstva

Predsjednica ruskog izborne komisije  Ella Pamfilova ocijenila je u ponedjeljak da dopisno glasanje u Sjedinjenim Američkim Državama pruža “veliki prostor” za izborne prevare, čime je preuzela retoriku izbornog štaba Donalda Trumpa, prenosi AFP.

“Pružila mi se prilika u prošlosti da temeljito proučim iskustvo dopisnog glasanja u SAD-u. Meni je sve jasno: riječ je o anahronizmu, koji u američkoj varijanti otvara veliki prostor za moguća lažiranja”, rekla je ona za Tass.

“Taj sistem slanja glasačkih listića poštom omogućava višestruka glasanja, gubitak ‘nepoželjnih’ glasačkih listića, glasanje mrtvih duša”, kazala je Ella Pamfilova.

Trump ne priznaje pobjedu demokratskog rivala te tvrdi da su izborni rezultati lažirani, posebno glasački listići poslani poštom.

Rusko-američki odnosi narušeni su od kako je Moskva optužena da se uplela u predsjedničke izbore 2016. godine u korist Trumpa.

Sam Trump redovno odbacuje takve navode, kao i njegov ruski kolega Putin, iako su zaključci američke istrage govorili drugačije.

Postoji opasnost da ulazak Bidena u Bijelu kuću poveća napetosti s Rusijom, piše AFP i podsjeća da je bivši demokratski predsjednik Barack Obama uvijek zauzimao čvršći stav prema Moskvi, a Trump nije skrivao divljenje za ruskog predsjednika.

Ni Kina nije čestitala Bidenu

Ni Kina nije čestitala Bidenu pobjedu na predsjedničkim izborima, a Peking objašnjava da još nije poznat konačan rezultat glasanja, prenosi AFP.

“Primili smo na znanje da je Joe Biden proglasio pobjedu na izborima”, rekao je novinarima glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

“Po našem saznanju, rezultat izbora će biti određen zakonima i procedurama na snazi u SAD-u”, dodao je on dva dana nakon pobjede demokratskog kandidata, koju osporava Trump.

Dok su Bidenu u subotu pristizale mnogobrojne čestitke, osim Kine i Rusije, Meksiko i Brazil su se do sada suzdržali od slanja poruke.

Tokom izbora Trumpa unovembru 2016. godine kineski predsjednik Xi Jinping je čestitao pobjedniku dan nakon izbora.

Iako će poraz republikanskog milijardera odteretiti Kinu, koja je podnijela teret trgovinskog rata koji je pokrenuo Washington 2018. godine, neki stručnjaci smatraju da Peking strahuje od toga da će Biden činiti veći pritisak na Kinu u pogledu ljudskih prava.

Kineski glasnogovornik upozorio je da njegova zemlja “ostaje odlučna u odbrani svog suvereniteta, sigurnosti i razvoja”.

“Nadamo se da će sljedeća američka administracija dokazati da želi pomirenje”, dodao je.

Izvor: Agencije