Kremlj: BBC pod istragom zbog tretmana RT-a

BBC je saopćio da radi potpuno u skladu sa zakonima i propisima Rusije, emitirajući nezavisne vijesti (EPA)

Kremlj je saopćio da je istraga o radu BBC-a u Rusiji odgovor na tretman Velike Britanije prema ruskom televizijskom kanalu Russia Today (RT), prenose agencije.

Neke izvještaje britanske medijske kuće službena Moskva okarakterizirala je kao “tendenciozne i politički motivirane”.

Istovremeno, BBC je saopćio da radi potpuno u skladu sa zakonima i propisima Rusije, emitirajući nezavisne vijesti.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da su se nagomilala mnoga pitanja o načinu na koji BBC izvještava o Rusiji i akcijama Moskve u Siriji tokom dugog vremenskog perioda, prenosi Reuters.

Trovanje ruskog špijuna

Iz Kremlja je saopćenje stiglo nakon što je ruski medijski regulator ranije najavio da će sprovesti kontrole kako bi se utvrdilo da li se BBC-kanal koji emitira vijesti iz svijeta (World News) i BBC-ijeve internet stranice pridržavaju ruskih zakona.

Nakon saopćenja iz Kremlja, glasnogovornica BBC-ija je rekla da, “kao i svugdje u svijetu, BBC u Rusiji radi uz puno pridržavanje zakona i propisa te zemlje kako bi emitirao nezavisne vijesti i informacije”.

Ruski medijski regulator Roskomnadzor najavio je kontrolu nad BBC-ijem kao odgovor britanskom regulatoru Ofcomu.

To je tijelo saopćilo da je RT prekršio propise o nepristranosti u svojim vijestima i emisijama o aktuelnim pitanjima, uključujući izvještavanje o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Britaniji.

Izvor: Agencije