Kraj porodičnog sukoba oko prava na ‘Asterixa’

Albumi o avanturama 'Asterixa' i 'Obelixa' prodati su u više od 352 miliona primjeraka i prevedeni na više od 110 jezika i dijalekata svijeta (AFP)

Albert Uderzo, francuski ilustrator i tvorac “Asterixa”, i njegova kćerka sporazumno su na sudu okončali višegodišnji sukob oko prava na lik čuvenog Gala, prenose mediji.

“Ponovo smo zajedno i odlučni smo zaboraviti sukob”, naveli su 87-godišnji ilustrator i njegova kćerka Sylvie u zajedničkom saopćenju.

Uderzo, koji je, zajedno sa scenaristom Reneom Goscinnyjem, 1959. godine stvorio “Asterixa”, optužio je kćerku i njenog supruga Bernarda de Choisyja da su se pokušali dokopati njegove zaostavštine.

Do sukoba je došlo 2007. godine, kada su Sylvie Uderzo i suprug otpušteni sa menadžerskih pozicija u kompaniji koja je imala vlasništvo nad “Asterixom” od Goscinnyjeve smrti 1977. godine.

Tužba i kontratužba

Godinu dana kasnije Uderzo je svoj udio prodao izdavaču, čemu se njegova kćerka žestoko usprotivila i podnijela tužbu, u kojoj je navela da je njen otac previše star i da to izdavači koriste kako bi preuzeli prava na “Asterixa”.

Uderzo je u decembru prošle godine uzvratio kontratužbom protiv kćerke i zeta optuživši ih za psihološko nasilje.

Otac i kćerka su u petak konačno “zakopali ratne sjekire”, baš kada je sud u Parizu konačno presudio da Uderza ne iskorištavaju.

Albumi o avanturama Gala “Asterixa” i “Obelixa” prodati su u više od 352 miliona primjeraka i prevedeni na više od 110 jezika i dijalekata svijeta.

Posljednji, 35. album Asterix i Pikti izašao je prošle godine, ilustrirao ga je Didier Conard, a scenarij napisao Jean-Yves Ferri.

Izvor: Agencije