Kraj kampanje za EP u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je posljednji dan kampanje za Evropski parlament. U subotu je šutnja, a u nedjelju će biti izabrano 12-ero zastupnika.

Kampanja je prošla gotovo neprimijećeno, jer strankama su mnogo važniji skori lokalni izbori – 19. maja.

Na centralnom zagrebačkom trgu ni po čemu se ne vidi da je posljednji dan kampanje, izvijestila je reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnicu Zagreba mjesec dana prije lokalnih izbora šalje i evropske poruke.

Minimalni troškovi

Prema prvim finansijskim izvještajima, koalicija okupljena oko SDP-a potrošit će u kampanji 70, a ona oko HDZ-a 37 hiljada eura.

Usporedimo li to s posljednjim parlamentarnim izborima – troškovi HDZ-a sada su čak 32 puta manji, a SDP troši 15 puta manje nego na izborima za Sabor.

“Moramo izabrati ljude koji će nas dostojno zastupati u EU parlamentu, koji će se znat borit kako za interese grada Zagreba, tako i za interese Hrvatske”, ističe Margareta Mađerić.

I na centralnom zagrebačkom skupu koalicije okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP), kandidate za Evropu predstavlja kandidat za Zagreb.

“U nedjelju biramo ljude koji će nas predstavljati u Europi, to je vrlo važno”, riječi su Rajka Ostojića, SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Građani neinformirani

No, velike stranke u kampanji su pokazale da im evropski izbori nisu toliko važni, smatra komunikolog Darijo Čerepinko sa Veleučilišta u Zagrebu.

“Ovi izbori nisu izbori za EP, ovo je prva runda lokalnih izbora koji nas tek očekuju i gdje će stranke na pravi način odmjerit svoju snagu. I one su to tako doživjele i tako organizirale”, istakao je Čerepinko.

“Rijetki plakati, još rjeđi televizijski spotovi, nešto češći predizborni skupovi – hrvatski birači u kampanji za europske izbore malo su toga čuli i vidjeli. Politički analitičari smatraju da ovako nevidljiva kampanja nije slučajna”, navodi Kiseljak.

Velikim strankama, smatra Čerepinko, odgovara mala izlaznost, kako bi stranačka mašinerija odradila svoje.

Izvršni direktor nestranačke udruge građana GONG iz Zagreba smatra da se i pored ekonomske krize u kampanji moralo nešto potrošiti.

“Ne radi trošenja, nego kampanja služi da biste vi informirali građane što im nudite, koje ćete vi programe tamo zastupati, što će vaši kandidati tamo raditi”, smatra Dragan Zelić.

Za mnoge odgovore birači su ostali uskraćeni. A u nedjelju prvi put biraju 12 eurozastupnika koji će ih u Evropskom parlamentu predstavljati idućih 12 mjeseci.

Izvor: Al Jazeera