Kouchner: Srbija i Crna Gora najbolji kandidati za EU

'Vrata za proširenje Unije konačno su otvorena', poručuje bivši francuski šef diplomatije (EPA)

Bivši francuski ministar vanjskih i evropskih poslova i bivši šef misije UN-a na Kosovu Bernard Kouchner rekao je da su vrata za proširenje EU-a konačno otvorena, tri godine nakon što ih je zalupio predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kad je rekao da neće biti proširenja do kraja njegovog petogodišnjeg mandata.

Kouchner je u autorskom tekstu za EU Observer ocijenio da, koji god da je razlog – savladana kriza, poboljšana ekonomija na kontinentu ili Brexit, Juncker sada misli da je pravo vrijeme da se pregleda red ispred i podijele ulaznice – međutim, samo dvije.

“Pristupanje ostaje kontroverzna tema i u Srbiji i u Crnoj Gori, koje se trenutno smatraju najboljim kandidatima za sljedeću rundu proširenja. Njihovi čelnici zaslužuju velike pohvale za napredovanje, međutim, postoje i druge države na zapadnom Balkanu koje podjednako zaslužuju da se pridruže Uniji i imaju mnogo više entuzijazma za takvo nešto”, rekao je Kouchner.

Prema njegovim riječima, u Briselu se smatra da su Srbija i Crna Gora najbolji kandidati jer bi mogle najbrže promijeniti stranu i okrenuti se Moskvi.

EU nije kult

“EU nije kult napravljen da frustrira ambicije Rusije. To je unija naroda sa svojim ambicijama, zajedničkim vrijednostima, kulturom i percepcijom kako postići prosperitet i mir u budućnost. Narodima koji dijele te vrijednosti trebalo bi dati svako moguće ohrabrenje za takvo nešto”, ocijenio je Kouchner.

On je dodao da ne tvrdi da Srbija i Crna Gora ne pripadaju EU-u.

“Daleko od toga. Obje već pregovaraju o uvjetima, a Crna Gora posebno je napredovala u tom procesu”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, za žaljenje je što je EU, inspirisana Junckerovim skepticizmom, držala druge zemlje u regiji u “sporovoznoj traci”, uključujući one koje se najviše žele pridružiti i kao primjer naveo Albaniju, gdje istraživanja pokazuju da se više od 80 posto građana želi pridružiti Uniji.

EU rješenje za Balkan

“To ne kvalifikuje državu za članstvo”, rekao je on i dodao da, gdje postoji jak konsenzus o pridruživanju, mnogo se lakše implementiraju institucionalne i političke reforme.

Kao drugi primjer naveo je Kosovo, gdje se čak 90 posto građana želi pridružiti Uniji.

On je kazao da ima osjećaj da je Brisel donedavno ignorisao zapadni Balkan, ali i da je, realno, bilo drugih problema koji su više zaokupljali pažnju Brisela, poput Ukrajine, migracija, Brexita, Katalonije, kao i da se sada mijenja raspoloženje.

“Članstvo u EU-u dio je rješenja za balkansku nesigurnost i dugu historiju međuetničkih sukoba”, zaključio je Kouchner.

Izvor: Agencije