U akciji specijalaca na Kosovu uhapšeno 19 policajaca i devet civila

Na Kosovu je u utorak provedena opsežna policijska akcija protiv osumnjičenih za krijumčarenje i zloupotrebu službenog položaja.

Policija Kosova navodi da je tokom akcije na sjeveru Kosova na njih otvorena vatra i da je tom prilikom lakše ranjen jedan policajac.

Iz Tužilaštva Kosova je saopćeno je da je u akciji uhapšeno 19 policajaca i devet civila te da je zaplijenjena i određena količina oružja.

Uhapšeni su albanske, srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Akcija je provedena u više opština sa srpskom i albanskom većinom.

[Tanjug]

“Akcija policije Kosova nije usmjerena protiv Srba”, saopćeno je iz KFOR-a, koji prati akciju.

“Operacija policije Kosova odvija se po nalogu Tužilaštva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije usmjerena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal. U pitanju je policijska akcija kakve su se događale i u prošlosti”, navode iz KFOR-a.

Prištinski portal Insajderi objavio je imena uhapšenih u akciji, među kojima je desetero Srba.

Prema ovom portalu, uhapšeni su: Izet T., Ramadan Rrustemi, Reshat Kuqi, Besim Merovci, Albert Maxhuni, Zenel Bahtiri, Ali Pllana, Oliver Kozmanović, Blagoje Lazović, Jasno Dorović, Veroljub Dimitrović, Ana Bosovie Barać, Krista Subotić, Zvezdan Spasojević, Dejan Spasojević, Božidar Milosavović, Abdurrahim Hoxhiq, Biljan Medelković, Milja Milenević.

Spisak uhapšenih u Prištini nije službeno saopćen, a nije još poznato ni da li je to konačan broj uhapšenih.

Insajderi ne navodi izvor svoje informacije.

Radiotelevizija Srbije javila je ranije da je, zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

[Tanjug]

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije stavilo je u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.

Četiri pripadnika policije su ranjena, saopćeno je iz policije Kosova.

Nita Mustafa, glasnogovornik bolnice, izjavila je da su povrijeđeni policajci Kosova van životne opasnosti.

“Trojica su primljena u službu Hitne pomoćim, a jedan je prebačen na hirurgiju”, rekla je Mustafa, prenosi Gazeta Ekspres.

Thaci sazvao kriznu sjednicu

Područje nadlijeće helikopter KFOR-a, a predsjednik Kosova Hashim Thaci sastao se s pripadnicima sigurnosnih struktura, nakon što je u Beogradu predsjednik Srbije održao sjednicu Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

Vučić je izjavio da su u akciji policije na Kosovu uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti, mahom pripadnika policije Kosova.

Dodao je da se radi o “pokušaju potpune kriminalizacije našeg naroda, koji je uznemireniji nego ikad”.

Akcija hapšenja

Akciju hapšenja počela je u ranim jutarnjim satima, a rezultat je višemjesečne istrage Policije i Policijskog inspektorata Kosova, koji je vodilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

“Istraga je imala za rezultat uključivanje nekoliko policijskih zvaničnika i nekih građana u organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi u vezi s krivičnim djelima ilegalna trgovina robom, zloupotreba službenog položaja, davanje mita i zabranjena trgovina”, navodi se u saopćenju policije Kosova.

U saopćenju se navodi da, “uprkos oružanom otporu na sjeveru Mitrovice, policijska operacija se nastavlja, uključujući i hapšenja i kontrolu nekoliko lokacija, što imaju za rezultat oduzimanje relevantnih dokaza uključujući i oružje dugih cijevi”.

Policija Kosova je saopćila da se akcija koja se realizira na sjeveru Kosova ne odnosi na slučajeve ubistva policijskog specijalca Envera Zymerija i političara Olivera Ivanovića, prenosi Anadolija.

Više detalja o akciji će biti dato na konferenciji za medije, na kojoj će govoriti predstavnici tužilaštva, Policije i Policijskog inspektorata Kosova.

Specijalne jedinice policije Kosova, ROSU, uhapsile su do 8:30 sati 13 Srba, pripadnika policije na sjeveru Kosova, rečeno je Tanjugu u dobro obaviještenom izvoru.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da akcija Policije i Policijskog inspektorata Kosova na sjeveru ima za cilj jedino ostvarivanje zakona i ništa drugo i pozvao Srbe na mir.

Akcija je protiv osoba uključenih u ilegalnu trgovinu, organizirani kriminal i druga kriminalna djela, napisao da je on na Facebooku.

“Neke od osoba uključenih u ta djela su i službenici Carine, Policije, ali i obični građani. Kao premijer potvrđujem da se radi o provođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon”, napisao je Haradinaj.

U Zubinom Potoku mještani su na magistralnom putu zapalili gume kako bi spriječili policajce da odvedu uhapšene, prenosi Beta.

Na sjeveru Kosova i dalje se čuju sirene.

Građani se okupljaju u centru grada, a atmosfera je napeta.

Reporter TV Prve javio je da je akcija specijalnih jedinica počela u 6:10 sati u dijelu Mitrovice koji se zove Bošnjačka mahala.

Sirene za uzbunu

Odmah su aktivirane sirene za uzbunu u sjevernom dijelu Mitrovice, koje su se čule i u trenutku javljanja reportera TV Prve.

Prema njegovim riječima, građani tog dijela Mitrovice veoma su uznemireni.

Također, prema informacijama TV Prve, rano ujutro izvedena je još jedna akcija pripadnika ROSU, u mjestu Rudari, u opštini Zvečan.

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja, koja je prethodnih dana najavljivao Vučić.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima.

Kako je dodao, situacija je dramatična.

Izvor: Al Jazeera i agencije