Kosovo zatražilo odgađanje glasanja o članstvu u Interpolu

Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj smatra da je proces dijaloga sa Srbijom kompromitiran (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak kako je povlačenje zahtjeva Prištine za prijem u Interpol pobjeda za Srbiju te istaknuo da je do odustajanja došlo kada su u Prištini shvatili da će dobiti manje glasova nego na posljednjoj skupštini te organizacije u Dubaiju.

“Znate da sam uvek prilično pesimističan, ali rekao sam da očekujem pobedu. Ne volim velike reči, ne volim da seirimo i da se radujemo, jer nismo strateški problem rešili. Ali, ovo je mala taktička pobeda za nas”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu, kako prenosi Tanjug.

Rekao je i da bi rezultat glasovanja na ovoj skupštini Interpola za Prištinu bio još nepovoljniji nego prošli put u Dubaiju.

Vučić: ‘Znali su od početka da neće da uspeju’

“Znali su oni od početka da neće da uspeju, ali su mislili da je trend povoljniji u odnosu na glasanje u Dubaiju. Ali, kada su shvatili da je trend nepovoljniji, onda su odustali”, rekao je Vučić.

Kazao je da se zbog toga građani s Kosova neće moći osvjedočiti koliko je podrške Priština izgubila.

Kako je priopćeno iz Vlade Kosova, navodi agencija, Haradinaj je, sukladno ovlastima vršitelja dužnosti premijera, s obzirom na okolnosti i preporuku Ministarstva vanjskih poslova, u utorak zatražio odgađanje glasovanja.

Na Općoj skupštini Interpola, koja je počela u utorak u Čileu i koja će trajati do 18. listopada, trebalo se glasovati za pridruživanje Kosova toj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Kosovu je od 2015. triput odbijena kandidatura, a kosovski su dužnosnici neuspjeh pripisali oštroj kampanji Srbije protiv kandidature Kosova.

Stefanović: Velika pobjeda Srbije i prava

Nakon prošlogodišnjeg neuspjeha da se učlani u Interpol Vlada Kosova uvela je pristojbe od 100% na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u utorak u Čileu kako povlačenje aplikacije Kosova za članstvo u Interpolu predstavlja veliku pobjedu Srbije i međunarodnog prava.

“Zahvaljujući tome što je najveći broj država članica Generalne skupštine Interpola doneo odluku da ne podrži aplikaciju prištinskih institucija, zahtev Prištine da bude deo Interpola povučen je neposredno pred sednicu Generalne skupštine”, rekao je Stefanović, koji predvodi srpsku delegaciju na 88. općoj skupštini Interpola u Santiagu, kako prenosi Beta.

Stefanović je kazao kako je ovo značajna diplomatska pobjeda Srbije, ali i pobjeda međunarodnog prava, policije i svih onih država koje su govorile u prilog tome da se ne smije dozvoliti politizacija Interpola.

‘Veliki dan’

Zahvalio je ljudima iz tima Srbije, iz ministarstava unutarnjih i vanjskih poslova, Kancelarije za KiM, kao i svima onima koji su “u prethodnih godinu dana neumorno radili i pomogli da imamo ovakav ishod”.

Također je zahvalio svim državama koje su, “zajedno sa Srbijom, bile pri stavu zaštite međunarodnog prava i onima koje su zajedno sa nama lobirale da rezultat bude ovakav”.

“Hvala građanima Srbije koji su nas podržali i koji su verovali u našu delegaciju. Hvala svima koji su pružili podršku i koji su doveli do toga da rezultat bude sjajan za našu zemlju. Ovo je veliki dan za pobedu međunarodnog prava i veliki dan za Republiku Srbiju”, zaključio je Stefanović.

Izvor: Agencije