Kosovo: Usvojen nacrt rezolucije o osudi genocida i zločina Srbije

Komisija Skupštine Kosova za izradu rezolucije o “osudi genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu” usvojila je danas nacrt rezolucije, koji će biti predložen kosovskom parlamentu na usvajanje.

Kako su prenijeli kosovski mediji, predsjednik te ad hoc komisije i šef zastupnika Socijaldemokratske inicijative Bilall Sherifi nakon formiranja komisije rekao je da će osnov za izradu rezolucije biti rezolucija Evropskog parlamenta o Srebrenici.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli jučer je i formalno počeo proceduru osnivanja međunarodnog tribunala za zločine koje je, kako je rekao, Srbija počinila na Kosovu.

U prisustvu predstavnika nestalih, organizacije ratnih udruženja, Ministarstva pravde, šefova parlamentarnih grupa i civilnog društva u Skupštini Kosova rekao je da srpskim zločincima koji su odgovorni za hiljade žrtava na Kosovu nije suđeno, dodajući da će svi oni biti pohapšeni i izvedeni pred lice pravde.

Veseli: ‘Srbija će odgovarati za sve žrtve’

“Zločini koji su genocidni, stotine masakara srpske vojske i policije. Deseci hiljada ubijenih civila, žena i djece, 20.000 silovanih žena, milion Albanaca protjeranih s Kosova. Progon koji je bio sličan holokaustu. Za ova ubistva i masakre 20 godina nakon rata nikome nije suđeno. Haški tribunal samo je polovično donio pravdu Kosovu. Međunarodna pravda na Kosovu je totalno posustala, a, nažalost, ni mi sami nismo učinili koliko je potrebno da dokumentiramo te zločine”, rekao je Veseli.

Prema njegovim riječima, Kosovo traži pravdu za svoje ubijene, masakrirane i silovane.

“Kosovo ne prihvata šutnju i negiranje. Pravda će biti zadovoljena. Srbija će odgovarati za sve ove žrtve. Naša poruka zločincima i onima koji negiraju zločine, kukavicama koje su danas slobodne u Srbiji, glasi: ‘Bit ćete uhapšeni.’ Činili ste zločine jer ste kukavice. Bojali ste se sukoba s Oslobodilačkom vojskom Kosova, pa ste napadali civile. Naći ćemo vas”, rekao je Veseli.

Izvor: Al Jazeera i agencije