Oglasi

Kosovo razmatra ukidanje taksi i uvođenje recipročnih mjera

Vlada Kosova krajem 2018. uvela je stopostotne takse na robu koju uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao mjeru zaštite domaće proizvodnje.
Proizvodi proizvedeni na Kosovu koji podliježu nelojalnoj praksi i konkurenciji bit će zaštićeni, poručio je KurtiEPA

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u srijedu da će već danas analizirati preporuke, a potom donijeti odluku o ukidanju stopostotnih taksi na uvoz robe iz Srbije, uz mjere reciprociteta, koje će imati za cilj zaštitu lokalnih proizvođača.

Kako se navodi, Kurti je na drugoj konvenciji proizvođača Kosova govorio o važnosti lokalnih proizvođača i istakao da su oni stub društva i ekonomije Kosova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kohu.

"Nismo za takse kao kaznenu mjeru prema potrošačima nego za reciprocitet kao zaštitu proizvođača. Proizvodi proizvedeni na Kosovu koji podliježu nelojalnoj praksi i konkurenciji bit će zaštićeni", rekao je Kurti i dodao da će već danas analizirati preporuke i donijeti odluku o ukidanju taksi i uspostavljanju recipročnih mijera.

Kosovo je od kraja 2018. uvelo takse od 100 posto na robu koju uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao mjeru zaštite domaće proizvodnje, što je izazvalo oštre reakcije u regiji i dijela međunarodne zajednice.

'Mini Schengen' i saradnja s Albanijom

Govoreći o projektu "mini Schengen", Kurti je kazao da, kad je o trgovini riječ, Kosovo ima samo jedan interes, a to je potpuna saradnja s Albanijom.

Dodao je da se "mini Schengenu" protive i šefovi kluba proizvođača s Kosova.

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani u međuvremenu je izjavila da će Vlada Kosova odluku o ukidanju stopostotnih taksi na uvoz proizvoda iz Srbije, uz mjere reciprociteta, koje će biti političke, ekonomske i komercijalne, donijeti u sljedećih nekoliko dana, prenosi Tanjug.

Na sjednici Predsjedništva Skupštine Kosova rekla je da će mjere biti poznate nakon usaglašavanja koalicijskih partnera, za dva-tri dana.

Takse će, prema njenim riječima, biti zamijenjene političkim, ekonomskim i komercijalnim mjerama reciprociteta.

"Kad je riječ o materijalizaciji te odluke, vjerujem da ćemo u sljedeća dva ili tri dana imati sastanak koalicije i preduzet ćemo sve korake, vremenski i sadržajno, u vezi s njihovom primjenom", kazala je Osmani.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.