Oglasi

Kosovo: Osuđenim za terorizam 42 godine zatvora

Najavljene žalbe na presude sedmorici Kosovara osuđenih zbog djela povezanih s terorizmom i odlaskom na strana ratišta.
Osuđeni su uhapšeni u augustu 2015.Al Jazeera

Osnovni sud u Uroševcu proglasio je sedam osoba krivim i osudio ih na ukupno 42 godina zatvora zbog krivičnih djela koje se vezuju za terorizam i učešće na ratištima u Siriji i Iraku.

Među okrivljenima je i jedan imam kojeg je ovaj Sud osudio na 10 godina zatvora zbog regrutovanja za terorizam i podsticanja međuetničke, vjerske i rasne mržnje.

Pet osoba osuđeno je zbog regrutovanja, odnosno pripadnosti terorističkoj grupi.

U saopštenju Suda se navodi da su osuđeni "sa namjerom pozivali druge osobe da počine ili učestvuju u terorističkim djelima, učestvuju u aktivnostima jedne terorističke grupe i nastoje da prikupe sredstva i materijalne resurse za to".

Najavljena žalba

Advokati osuđenih najavili su žalbu.

''Osoba koju sam branio osuđena je na 10 godina zatvora. Žalit ćemo se na ovu sudsku odluku. Vidjet ćemo šta će odlučiti Sud o ovoj prvostepenoj odluci. Mislim da su kazne veoma velike'', rekao je advokat Murat Demolli.

Osuđeni su uhapšeni u augustu 2015. i bili su u zatvoru sa velikim mjerama sigurnosti, javlja Tanjug.

Tokom izricanja presude, antiteroristička policija, čiji pripadnici su nosili šljemove i pancire, blokirala je prilaz zgradi Suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.