Kosovo: Oštra polemika o pobjedniku izbora

Demokratska partija Kosova premijera Hashima Thacija pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora (Al Jazeera)

Na Kosovu je u toku oštra polemika o tome ko je pravi pobjednik izbora i kome Ustav jamči mandat za sastav nove vlade.

Još aktuelni premijer Hashim Thaci tvrdi da njegova Demokratska partija Kosova ima to pravo, jer je osvojila najviše glasova građana.

Thaci je putem socijalne mreže Facebook građanima Kosova poručio da će osigurati početak “nove misije”, što je bio njegov predizborni slogan.

“Izbori 8. juna su bili najbolji poslijeratni izbori. Dok se broje i posljednji glasovi, danas je jasno, kao što je i jučer bilo jasno, da je mandatar buduće vlade pobjednička partija na izborima i predizborna koalicija sa PDK-om za ‘novu misiju’. Obećavam građanima i biračima da ćemo početi s ‘novom misijom’ – ekonomskim razvojem naše zemlje, prema zakonskim i ustavnim rokovima”, napisao je Thaci.

Međutim, Thaci neće imati dovoljno glasova zastupnika, jer ostale albanske stranke odbijaju saradnju s njim.

Kosovska opozicija je jučer objavila kako će novi predsjednik vlade biti bivši premijer Ramush Haradinaj.

Sporni član Ustava

Trenutno, sporni član Ustava Republike Kosovo ne predviđa izričito dodjelu mandata stranci s najviše glasova. U njemu stoji kako “Predsjednik Republike Kosovo, nakon izbora i konsultacija s političkim strankama ili koalicijama koje su dobile neophodnu većinu za formiranje vlade u Skupštini, predlaže Skupštini kandidata za premijera”.

”Iz Demokratske partije Kosova, koju predvodi Hashim Thaci, kažu da pravo na formiranje vlade nakon izbora ima ta partija, koja je osvojila najviše glasova, dok druge albanske partije smatraju da to pravo imaju one liste koje imaju većinu u Skupštini”, javio je iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

”Reč je o partijama koje su dogovorile koaliciju nakon nedeljnih izbora i koje, prema preliminarnim rezultatima, imaju zajedno 54 odsto podrške u Parlamentu, što je gotovo duplo više od Thacijeve liste. Za formiranje vlade potrebno je obezbediti 61 od 120 poslanika,  što znači da Thaci mora ući u koaliciju sa nekom od albanskih partija. Ako u roku od 15 dana mandatar ne dobije poverenje Parlamenta, predsednica Kosova  ima 10 dana da imenuje drugog mandatara. Ukoliko se Vlada ne izabere ni drugi put, izbori se ponavljaju u roku od 40 dana”, javio je Ahmetaj.

Na osnovu 94 posto izbrojanih glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima, održanim 8. juna, PDK vodi sa 31,21 posto glasova, drugi je LDK Ise Mustafe sa 26,11 posto, dok je treći Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija sa 13,73 posto glasova, čime je ta partija udvostručila svoje glasove u odnosu na prošle izbore.

Slijedi Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja sa 9,65 posto, a Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja osvojila je 5,35 posto glasova.

Alijansa Novo Kosovo Behgjeta Pacolija sa osvojenih 4,72 posto nije prešla izborni prag od pet posto za ulazak u Skupštinu.

Od srpskih partija najviše glasova osvojila je Građanska inicijativa “Srpska lista” sa 2,91 posto glasova.

Izvor: Al Jazeera i agencije