Kosovo: Opozicija polila premijera Isu Mustafu vodom

Već mjesecima poslanici opozicije bacaju suzavce (Anadolija)

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Kosova napustili su skupštinsku salu nakon što su bacili dva suzavca i polili premijera Isu Mustafu vodom.

Policija je privela Salija Salihua i Mytahera Haskukaja, poslanike pokreta Samoopredjeljenje, javlja Anadolija.

Nakon drugog suzavca bačenog na početku sjednice, Skupština Kosova je nastavila s radom.

Opozicija je pričom iz klupa neko vrijeme ometala rad Skupštine, a potom je više opozicionih poslanika došlo do skupštinske govornice.

Poslanik Ismail Kurteshi iz Samoopredjeljenja je samoinicijativno uzeo riječ i poručio da se normalizacija rada Skupštine ne može desiti sve dok premijer Mustafa ne podnese ostavku, jer je prekršio Ustav potpisivanjem sporazuma o zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Poziv na protest

“Mi ćemo, sa građanima Kosova koje s ovog mjesta pozivam da nam se pridruže na protestu koji smo najavili za 26. mart u 14 sati na trgu Skenderbeg, nastaviti da se suprotstavljamo Vladi Kosova”, kazao je Kurteshi.

Dok je trajalo Kurteshijevo obraćanje, opozicioni poslanik Mytaher Haskukaj prolio je vodu u pravcu kosovskog premijera Ise Mustafe.

Opozicija je napustila salu, a prisutnima se obratio Mustafa koji je rekao da ništa ne duguje opoziciji te da ne vidi nijedan razlog da ga opozicija napada unutar i van Skupštine, spomenuvši napad na njegovu kuću na dan kada je biran novi predsjednik Kosova Hashim Thaci.

“Ja sam premijer zemlje, nisam znak koji neko, kako mu se hoće, može da gađa i unutar i van Skupštine. Smatram da pravosudni organi to ne smiju da dozvole”, kazao je Mustafa.

Istakao je da, ukoliko se kuća premijera Kosova napadne molotovljevim koktelom a svi šute, onda nešto nije uredu sa zemljom.

“Ako se neprekidno ponavljaju djela u Skupštini i ometa 120 poslanika da rade svoj posao, onda ne možemo reći da svi rade svoj posao. Skupština treba da funkcioniše, i funkcionisat će. Vlada treba da funkcioniše i garantujem da će funkcionisati”, kazao je kosovski premijer.

Naglasio je da Vlada nije prekršila Ustav te da je Ustavni sud dao svoje mišljenje kako treba formirati zajednicu opština sa srpskom većinom.

Kosovski premijer je pozvao opoziciju da se vrati u Skupštinu, da se uključi u debatu o svemu što je brine i da se argumentovano izbori za svoje stavove.

Opozicija već pola godine blokira rad Skupštine Kosova tražeći povlačenje sporazuma o zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kao i ostavku Vlade koja je te sporazume potpisala.

Opozicija traži vanredne izbore

Na početku zasjedanja u sali su bili prisutni pripadnici specijalne jedinice ROSU i obezbjeđenje Skupštine, a poslanici su prije ulaska u salu prošli punu skenersku kontrolu te nije jasno kako je suzavac unesen u prostoriju, javlja Srna.

Prije početka zasjedanja opozicioni poslanici su najavili da će nastaviti s ometanjem rada Skupštine i da će iskoristiti i druga sredstva kako bi izazvali raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Prvih nekoliko minuta sjednicu su ometali lupanjem rukama po poslaničkim klupama, javlja Anadolija.

To je trajalo tokom polaganja zakletve novog poslanika Alijanse za budućnost Kosova Alija Berishe.

Berisha je došao na mjesto Ramusha Haradinaja, lidera Alijanse, koji je podnio ostavku u februaru, rekavši da se “Skupština pretvorila u instituciju za prikrivanje Vladinog kršenja Ustava i instituciju iz koje se poslanici nasilno izbacuju”.

Poslanici pokreta Samoopredjeljenje rekli su uoči današnjeg zasjedanja da opozicija neće dozvoliti da se održi sjednica.

“Mi ćemo jedinstveno spriječiti održavanje skupštine, jer je naš cilj da kriminalna Vlada koju predvodi premijer Isa Mustafa podnese ostavku”, rekao je Daut Haradinaj.

Krajem februara održani su protesti protiv izbora Hashima Thacija za predsjednika, a povrijeđeno je 22 ljudi.

Protestima je prethodila skupštinska sjednica kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije zbog bacanja suzavca u skupštinskoj sali ranije tog dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije