Kosovo: Misija Eeulexa nakon 15. juna sa savjetodavnom ulogom

Ramusha Haradinaja je sa završetkom mandata Eulexa upoznala Alexandra Papadopoulou (Anadolija)

Uspjesi Eeulexa i Kosova su zajednički, ocijenio je u petak premijer Kosova Ramush Haradinaj na sastanku sa šeficom te misije Alexandrom Papadopoulou.

Mandat misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu – EULEX nakon 15. juna bit će savjetodavni, prenosi Anadolija.

Haradinaj je s Papadopoulo razgovarao o stalnim naporima Vlade Kosova na osnaženju vladavine prava, kao glavnog stuba ekonomskog razvoja i evropskih integracija zemlje, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Pozitivno ocijenivši ulogu Eulexa tokom proteklih godina, Haradinaj je naglasio da su uspjesi Eulexa i Kosova zajednički i u funkciji izgradnje povjerenja građana u institucije Kosova.

Poboljšanje pravosudnog sistema

Premijer je upoznat s završetkom mandata Eulexa i u vezi procesa razmjene pisama između predsjednika Kosova Hashima Thacija i visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Haradinaj se zahvalio šefici Eulexa na njenom radu i angažmanu na poboljšanju pravosudnog sistema Kosova.

Papadopoulou se zahvalila premijeru na prijemu i naglasila da se i nakon završetka mandata uloga Eulexa nastavlja kao savjetodavna i da će biti nastavljena tijesna saradnja s Vladom na daljem jačanju vladavine prava. 

Izvor: Agencije