Kosovo i Albanija prijateljski meč odigrali neriješeno

Utakmicu je pratio i veliki broj navijača Albanije sa Kosova (Anadolija)

Fudbalske reprezetacije Kosova i Albanije odigrale su 2:2 u prijateljskoj utakmici, koja je odigrana na prepunom gradskom stadionu u Prištini.

Utakmica je odigrana pred 17.000 gledalaca sa Kosova i iz Albanije.

Svi golovi su postignuti u drugom poluvremenu. Albanija je u 54. minuti povela sa 1:0 golom Reya Manaja, a Kosovo je izjednačilo golom Bersanta Celine iz jedanaesterca četiri minuta kasnije.

Potom je Kosovo povelo sa 2:1 preko Elbasana Rashanija u 69. minuti, da bi Prištinac Amir Rrahmani, reprezentativac Albanije, u 72. minuti izjednačio na konačnih 2:2.

Na početku utakmice intonirana je samo albanska himna, ne i kosovska.

Priština je bila okićena albanskim crveno-crnim, kao i plavo-žutim kosovskim zastavama.

‘Bratski’ susret

U najavi susreta, albanski selektor Gianni de Biassi i kapiten Lorik Cana poručili su kako su na Kosovo došli da proslave svoj historijski plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine.

“Utakmica je prilika da nas vide ljudi i u našem drugom glavnom gradu. Kao što znate, kratko je vrijeme do Evropskog prvenstva i mogućnost da se testiramo su male, tako da se svaka mogućnost da isprobamo što više naših igrača treba iskoristi što je moguće bolje. Imamo još jednu utakmicu u ponedjeljak i nadamo se još dvije u martu. Nakon toga, već će stići vrijeme za Evropsko prvenstvo”, kazao je De Biassi.

Naglasio je i kako su vrata nacionalne selekcije uvijek otvorena za sve Albance, ali da će prednost igranja na Euru 2016 imati oni igrači koji su selekciju i doveli do prvenstva.

“Imamo dobre odnose sa Fudbalskim savezom Kosova i sporazum da nećemo ometati i nećemo stati na put tom savezu u njegovom izboru i na njegovom putu. Imamo kompletiranu ekipu koja se priprema za Evropsko prvenstvo, a Kosovo ima sreće da ima puno igrača koji igraju ne samo ovdje, nego i u Evropi i svijetu”, rekao je Italijan De Biassi.

Uoči utakmice, predstavnike fudbalskih saveza Kosova i Albanije posjetio je i premijer Kosova Isa Mustafa, koji je čestitao selekciji Albanije na postignutom uspjehu i susret nazvao “bratskim”.

Izvor: Agencije