Kosovo će u srijedu dobiti novu vladu

Ustavni sud odlučio je da je dekret predsjednika Kosova o imenovanju Hotija mandatarom za sastav nove vlade u skladu s Ustavom (EPA)

Demokratski savez Kosova podnio je zahtjev Predsjedništvu Kosova da izbor nove vlade bude obavljen na sjednici Skupštine u srijedu nakon što je objavljena puna odluka Ustavnog suda Kosova na 143 stranice kojom je dekret predsjednika Hashima Thacija o imenovanju Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova mandatarom za sastav nove vlade u skladu s Ustavom Kosova.

Šef zastupničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi nakon podnošenja zahtjeva za sazivanje skupštinske sjednice izjavio je da je njegova stranka osigurala glasove za formiranje nove vlade i da bi sjednica trebala biti održana 3. juna s početkom u 11 sati.

Najavio je da će u utorak poslijepodne biti održan sastanak Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova, na kojem će biti određeni ministri te stranke u novoj vladi, prenosi Anadolija.

Thaci: Otvoren put za novu vladu

Thaci je u izjavi medijima kazao da je u ponedjeljak dobio klompletnu odluku Ustavnog suda Kosova, čime je otvoren put za formiranje nove vlade.

Ocijenio je da Kosovo “nema luksuz” da dozvoli vakuum bez vlade i pozvao na što brže formiranje nove.

“Potvrđeno je da je na Kosovu sazrela demokratija i da nezavisne institucije uspješno djeluju. Sada je otvoren put za formiranje nove vlade Kosova”, rekao je Thaci.

Ustavni sud Kosova 28. maja saopćio je da je jednoglasno odlučio da je dekret predsjednika Kosova o imenovanju Hotija iz drugoplasirane stranke, Demokratskog saveza Kosova, mandatarom za sastav nove vlade u skladu s Ustavom.

Thaci je tu odluku pozdravio i pozvao sve institucije i političke stranke da je realiziraju.

Premijer Kosova u tehničkom mandatu i čelnik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti ocijenio je odluku Ustavnog suda Kosova nepravednom i neprihvatljivom.

Kazao je da će o daljnjim političkim koracima građane informirati sljedećih dana.

Većinu čini 61 zastupnik u Skupštini

Ustavni sud razmatrao je ustavnost Thacijeve odluke na zahtjev Pokreta Samoopredjeljenje i Kurtija, čija je vlada srušena 25. marta u Skupštini Kosova, na zahtjev koalicijskog partnera, Demokratskog saveza Kosova, zbog neslaganja unutar koalicije.

Demokratski savez Kosova, čiji je čelnik Isa Mustafa, već je sklopio sporazum o formiranju nove vlade s Alijansom za budućnost Kosova, Socijaldemokratskom inicijativom, Srpskom listom i većinom ostalih manjinskih stranaka.

Za izbor nove vlade u Skupštini Kosova potrebna je prosta većina ili glasovi 61 od 120 zastupnika.

Izvor: Agencije