Košarkaši BiH izborili plasman na Evropsko prvenstvo

Najefikasniji u timu BiH bili su Edin Atić i Kenan Kamenjaš s 19 poena (Anadolija)

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je plasman na Evropsko prvenstvo pobjedom nad Latvijom rezultatom 79:73 u Sarajevu.

Prvu četvrtinu su bolje otvorili gostujući košarkaši koji su bili koncentrisaniji i sigurniji, ali nakon toga bh. košarkaši prave seriju 6:0 i nakon toga trojkom Emira Sulejmanovića dolaze do prvog vodstva rezultatom 12:11. Do kraja četvrtine domaća ekipa je održavala prednost i na odmor otišla kod rezultata 20:17, prenosi Anadolija.

Početak druge četvrtine obilježila je serija promašaja obje ekipe. Zahvaljujući uvjerljivoj nadmoći u skokovima, BiH je uspjela nastaviti povećavati prednost sve do 12 razlike s koliko je završeno prvo poluvrijeme 40:28.

U trećoj četvrtini prednost je nastavila rasti. Tri minute do kraja četvrtine BiH je imala sigurnih 16 poena prednosti (56:40). Latvijci su smanjili prednost, a potom je Edin Atić tricom povećao prednost na maksimalnih 18 poena. Prije posljednjeg odmora na utakmici semafor je pokazivao rezultat 60:45.

Sedam minuta do kraja posljednje četvrtine Latvijci su smanjili prednost BiH na deset poena (64:54). Latvijci su digli igru na znatno veći nivo i smanjili prednost na samo osam poena prednosti 64:56. Problemi za domaću selekciju su postali ozbiljni nakon što je Martin Laksa tricom smanjio zaostatak Latvije na samo pet poena (69:64).

Kenan Kamenjaš postiže važne poene za BiH 1:28 minuta do kraja za 77:70. Latvijci smanjuju prednost poenom s linije za slobodna bacanja, a Kamenjaš ponovo uzvraća poenom iz reketa.

Najefikasniji u timu BiH bili su Edin Atić i Kenan Kamenjaš s 19 poena, dok je kod Latvijaca Rihards Lomazs postigao isti broj poena.

Do kraja utakmice domaća ekipa je uspjela zadržati prednost i ostvariti pobjedu koja ih vodi na naredno Evropsko prvenstvo (79:73).

Izvor: Agencije