Korupcija u pravosuđu izazov za Hrvatsku

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija u svom javnom ovogodišnjem izvještaju označila je korupciju u državnim institucijama kao jedan od najvećih sigurnosnih izazova za državu.

Posebno su istakli pokušaje korupcije u pravosuđu iza čega se prema neslužbenim informacijama kriju imena 20 sudija za koje SOA sumnja da su korumpirani.

Pokušaji koruptivnog utjecaja na pravosudne procese u Hrvatskoj posebno su zabrinjavajući, navela je SOA u javnom izvještaju.

‘Suci ugrožavaju nacionalnu sigurnost’

Neslužbeno se može čuti kako u punom izvještaju poslanom predsjednici i premijeru, piše da 20 hrvatskih sudaca svojim ponašanjem i odlukama ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

“Nije mi jasno na koji način bi suci mogli biti prijetnja za nacionalnu sigurnost, pa da i jesu bili izloženi nekim pokušajima korupcije. Ako nešto zaista postoji i ako je utemeljeno na zakonitim dokazima, onda nije mjesto za takvu prijavu Ured predsjednice Republike niti Ured premijera, nego Državno odvjetništvo“, kaže Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

O mogućoj istrazi USKOK šuti, a SOA neslužbenu informaciju o navodno 20 korumpiranih sudaca među njih 1.700 službeno ne potvrđuje, ali ni ne demantira.

“Zahvaljujemo se na interesu za rad SOA-e, te Vas obavještavamo da SOA, iz sigurnosnih i zakonskih razloga, ne komentira medijske napise o sigurnosno-obavještajnim poslovima“, navela je SOA.

“SOA inače sigurnosno provjerava sve suce prije stupanja na sudačku dužnost, dok je ranije provjeravala samo suce u USKOK-ovim, odnosno korupcijskim predmetima. Takav pooštreni zakon na snagu je stupio prošle godine, a hrvatska udruga sudaca mu se  protivila“, izvijestio je reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

I dok suci podsjećaju kako im je rad strogo određen ustavom i zakonima nepristranost nekih od njih u pitanje su dosad dovela i tijela kaznenog progona.

Potrebna analiza

Najnoviji je primjer zahtjev USKOK-a za izuzećem sutkinje Jasne Smiljanić koja bivšem premijeru Ivi Sanaderu sudi u slučaju Planinska, a zamjeraju joj kontakte s njegovim advokatom. Neki advokati ističu da korupcije u sudstvu – ima.

“Smatram da postoje određene indicije da u određenim predmetima je bilo elemenata sumnji na koruptivno ponašanje. Što bi se jednom temeljitom analizom tu utvrdilo to ja ne znam“, rekao je advokat Veljko Miljević.

Za razliku od Veljka Miljevića, drugi poznati hrvatski kaznenopravni advokat potpuno je suprotnog stava.

“Apsolutno je netočno. Tvrdim da nema nikakve korupcije i da su to samo potezi namjerni da kompromitiraju političku situaciju u ovom trenutku i da nanesu štetu faktički ovoj državi“, zaključio je advokat Mate Matić.

Nanosi li i ko u sudačkim redovima štetu državi,  zna tajna služba.

Javnost će to doznati tek ako se protiv određenog suca pokrene istraga zbog korupcije.

Izvor: Al Jazeera