Korona virus: Teške posljedice na Balkanu

Četiri pacijenta preminula su u Opštoj bolnici Bar, a jedan u bolnici u Beranama (Arhiva)

Nacionalno koordinacino tijelo odlučilo je danas da na teritoriji cijele Crne Gore uvede policijski čas od 21 do pet sati ujutro kao i da vikendom od petka u ponoć do nedjelje u ponoć zabrani međugradski saobraćaj.

Istovremeno je dozvoljeno otvaranje ugostiteljskih objekata u opštinama u kojima su bili zabranjeni, nakon što su protestovali i najavili da će otvoriti lokale.

Među mjerama je i ona da se najviše četiri osobe mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru, zatim zabranuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja).

Zabranjena su i posećivanja u stambenim objektima za lica koja nisu članovi istog domaćinstva.

Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika

Mjere važe do 1. decembra

Rad svih ugostiteljskih objekata biće od sedam do 20 časova. Gosti će međutim morati da nose maske i u otvorenom i zatvorenom dijelu osim kada direktno konzumiraju piće.

Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova, za stolom najviše mogu biti četiri osobe a između stolova mora biti razmak od dva metra.

Mjere, kako je saopšteno na konferenciji za medije, važe do 1. decembra.

U Crnoj Gori je danas do 14 sati registrovana 601 novozaražena osoba i 13 smrtnih ishoda, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Ovaj presek epidemiološkog stanja u Crnoj Gori objavljen je neubičajeno nekoliko sati ranije.

Analiziran je, navodi se, 1.751 uzorak na novi korona virus.

Najviše novozaraženih je u Podgorici – 339.

Među preminulima, najstariji pacjent je imao 91 godinu, a najmlađi 43.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna je 368, a od početka godine 377.

Prijavljen je oporavak kod 116 pacijenta.

Srbija: Gotovo 1.000 preminulih od početka pandemije

U posljednja 24 sata u Srbiji je potvrđeno 3.499 novih slučajeva korona virusa, testirano je 14.116 osoba, a preminulo je 17 pacijenata.

Na respiratorima u bolnicama širom zemlje trenutno se nalazi 158 pacijenata.

Hospitalizovano je 3.564 pacijenata, objavljeno je na sajtu Kovid19.rs.

Od početka pandemije ukupno je zaraženo 77.264 ljudi, a od posljedica virusa dosad su preminule 972 osobe.

Procenat smrtnosti je 1, 26 posto.

Ukupno je u Srbiji dosad testirano 1.482.280 ljudi.

BiH: Preminulo 58 osoba

Prema podacima zavoda za javno zdravstvo entiteta i Brčko distrikta objavljenim u petak, u Bosni i Hercegovini su u protekla 24 sata potvrđena 1.332 nova slučaja zaraze korona virusom, dok je od posljedica preminulo 58 osoba.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo entiteta Federacija Bosne i Hercegovine prijavljen je 2.451  uzorak, od kojih je 770 pozitivno, prenosi Anadolija.

Do sada su testirana ukupno 241.373 uzorka, a oboljenje zaraza je potvrđena kod 43.962 osobe.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije u protekla 24 sata prijavljen je 31 novi smrtni ishod, pa je njihov ukupan broj u ovom institutu od početka epidemije 1.096.

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u entitetu Rеpublika Srpska, u pоsljеdnjа 24 čаsа izvršеnо је tеstirаnjе 1.286 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а kоrоnа virus je pоtvrđеn kоd 511 оsоba.

U pоsljеdnjа 24 čаsа, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеnо је 26 smrtnih slučајеvа.

Dо sаdа su u RS-u pоtvrđеna 24.582 slučаја kоrоnа virusа, а prеminulо је ukupnо 665 оsоba

Iz Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta objavili su da je u posljednja 24 sata obavljena analiza 117 uzoraka od kojih je 51 bio pozitivan, dok je jedna osoba preminula.

U bh. Kantonu Sarajevo (KS) u protekla 24 sata obrađena su 1.002 uzorka, od čega je potvrđeno 428 novih slučajeva zaraze korona virusom, podaci su Kriznog štaba KS-a.

Zabilježeno je devet smrtnih slučajeva.

Član Kriznog štaba KS-a Kemal Beganović je pojasnio da su za tri smrtna slučaja podaci naknadno dostavljeni, što znači da je u protekla 24 sata preminulo šest osoba.

Preko tri hiljade novozaraženih u Hrvatskoj

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.056 novih slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj te 43 preminulih.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 16.746.

Među njima je 1.620 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 179 pacijenata.

“Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 78.978 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 968 preminulo.

Ukupno su se oporavile 61.264 osobe od toga 2.615 u posljednja 24 sata, navodi Krizni stožer Civilne zaštite, prenosi Anadolija.

U samoizolaciji je trenutno 38.585 osoba.

Do danas su ukupno testirane 601.743 osobe, od toga 9.417 u posljednja 24 sata.

Epidemija u S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji su u posljednja 24 sata potvrđena 1.064 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 25 osoba, saopćilo je Ministarstvo zdravlja, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, od posljednjeg presjeka testirano je 3.096 uzoraka.

Najviše novozaraženih je u Skoplju, 541, prenosi MIA.

Trenutno je aktivno 17.346 slučajeva.

Od početka epidemije u Sjevernoj Makedoniji je zaraženo ukupno 44.898 osoba, od kojih su 1.263 preminule.

Slovenija: Na snazi pooštrene mjere

U Sloveniji je od petka na snazi većina pooštrenih epidemioloških mjera, donesenih u četvrtak, kako bi se u naredne dvije sedmice smanjilo širenje epidemije.

U posljednja 24 sata, po još neslužbenim podacima, potvrđeno je novih 1.508 novih zaraza korona virusom, uz nešto niži postotak pozitivnih testova, prenosi Hina, pozivajući se na slovenske medije.

Obavljena su 5.762 testiranja, uz postotak pozitivnih od 26,17 posto, što je nešto povoljniji rezultat od 28,45 posto, koliko je iznosio prethodni dan, kad je bilo 1925 novooboljelih, ali ima i do sada najviše preminulih u jednom danu – 41.

Od ponedjeljka će biti zatvoreni svi trgovački centri u Sloveniji, a radit će samo trgovine koje prodaju živežne namirnice i osnovne potrepštine

Ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je u četvrtak da zatvaranje koje je Vlada uvela prije tri sedmice nije dalo željene rezultate, jer se broj novozaraženih, hospitaliziranih, ali i umrlih i dalje povećava, ali je ipak smanjilo eksponencijalni rast novih zaraza i sveo ih na linearni porast.

Zbog toga prije uvedene mjere i dalje ostaju na snazi, a uvode se i nove.

Od petka je zabranjeno svako okupljanje ljudi izvan porodičnog kruga, a od ponedjeljka se zaustavlja sav javni saobraćaj, osim taksi prometa.

Od ponedjeljka će biti zatvoreni svi trgovački centri, a radit će samo trgovine koje prodaju živežne namirnice i osnovne potrepštine.

Nove pooštrene mjere donesene su na 14 dana.

Policijski sat u Prištini i još šest opština 

U Prištini i još šest opština na Kosovu od petka je na snazi uvodi policijski sat, kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

Osim Prištine, u crvenoj zoni, u kojoj je uveden policijski sat, nalaze se i opštine Podujevo, Južna Mitrovica, Peć, Ðakovica, Gnjilane i Uroševac.

Novim mjerama, koje je odobrila Vlada Kosovaa, karantin i dozvoljeni rad ugostiteljskog sektora definiraju se u zavisnosti od toga u kojim se zonama nalaze opštine.

Ekonomske aktivnosti bit će dozvoljene od 5:00 do 18:00, 19:00 ili 20:00 sati, u zavisnosti od toga koja je procijenjena zona rizika u kojoj se nalazi određena opština, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo Online.

Opštine su podijeljene u tri različite zone, prema broju zaraženih: crvena zona s visokim rizikom, žuta zona sa sa srednjim rizikom i zelena zona s najmanjim rizikom.

Izvor: Agencije