Konvoj američkih kamiona krenuo iz Sirije

Nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o povlačenju iz Sirije, konvoj od nekoliko desetina američkih kamiona, kojima su ranije oružjem snadbijevane kurdske Narodne jedinice odbrane (YPG), krenuo je iz zemlje.

Prema informacijama do kojih je došao novinar Anadolije, konvoj s desetinama kamiona, koji su prevozili oružje i municiju za YPG, sinoć oko 23:00 sata je krenuo prema iračkoj granici.

U konvoju se nalazi između 100 i 150 kamiona, a jedan dio njih je već prešao na irački teritorij.

Kamioni, koji su se ranije nakon transporta vraćali prazni u Irak s otvorenim kamionskim sanducima, ovog puta su uglavnom bili zatvoreni. 

Konvoj s kamionima krenuo je prema Iraku u noćnim satima kada dolazi do prekida napajanja električnom energijom, a na kamionima koji su bili otvoreni moglo se vidjeti da prevoze radne mašine i deminersku opremu. 

Povlačenje američkih snaga

Američki mediji jučer su javili kako SAD planira u potpunosti povući oružane snage sa sjevera Sirije. 

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je kako su porazili grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja je bila jedini razlog zbog kojeg su se Amerikanci nalazili u Siriji. 

“Porazili smo ISIL u Siriji, jedini razlog zbog kojeg smo se tamo nalazili tokom mog mandata”, napisao je Trump na društvenoj mreži Twitter. 

Američki mediji navode da američka vojska iz Sirije planira u potpunosti povući oko 2.000 vojnika, dok pojedini mediji navode da će SAD vojnike iz te zemlje povući u periodu od 60 do 100 dana. 

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu je na internet stranici objavila kako su američki komandanti informisali vodeća imena Sirijski demokratskih snaga da će se povući iz svih regija u Manbiju i istočno od Eufrata. 

Izvor: Agencije