Kontejnerima protiv krize tržišta nekretnina

Kriza na tržištu nekretnina trenutno potresa glavni grad Velike Britanije. Mnogi su zbog previsokih cijena održavanja ostali bez svojih domova u Londonu. Udruženje koje pomaže beskućnicima pruža im nešto bolje uslove za život od spavanja u prihvatilištima ili na ulici.

Louise Stephenson nekada je bila beskućnica. Sada ima novi posao i novi dom, ali je on daleko od konvencionalnog – riječ je o adaptiranom kontejneru za prijevoz robe.

„Mislim da je to sjajno. Kada ste unutra, ne osjećate da živite u kontejneru, nego u lijepoj hotelskoj sobi“, kaže ona.

Kršćanska humanitarna fondacija YMCA pretvorila je 30 kontejnera u stanove, a svaki od njih košta 23.000 eura.

Ljudima, poput Stephenson, nude ih za mjesečnu rentu od 90 eura, što je veoma povoljno u gradu u kojem su cijene nekretnina među najvišim u svijetu.

„Zbog troškova smještaja u Londonu, nešto poput ovoga je neophodno. Ne mislimo da je to rješenje za svakoga, ali mladim ljudima kupuje vrijeme dok ne pronađu dugoročnije rješenje“, izjavio je izvršni direktor YMCA Timothy Pain.

Pomoć pri štednji

Ovo nije jedina organizacija koja kontejnere pretvara u domove. U Amsterdamu u njima često borave studenti, a mnogi stanovnici Londona sele u kontejnere kako bi uštedjeli novac za kupovinu kuće.

„Za mene je glavna stvar mogućnost zarade dodatnog novca, to će biti od velike pomoći“, ističe Stephenson.

Kontejneri neće riješiti krizu na britanskom tržištu nekretnina na kojem vlada akutna nestašica povoljnih stanova. No, mnogima će pomoći da štede kako ne bi u potpunosti odustali od planova da jednom postanu vlasnici doma.

Izvor: Al Jazeera i agencije