Kongresmeni: Trump Moskvi poslao poruku o slabosti SAD-a

Donald Trump je, stojeći pored Vladimira Putina, rekao da nema razloga da smatra da je Rusija hakirala američke izbore 2016. godine kako bi njemu pomogla da pobijedi (EPA)

Neki istaknuti republikanski i demokratski članovi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država oštro su kritizirali predsjednika Donalda Trumpa jer, kako navode, nije uputio snažno upozorenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o miješanju u američke izbore.

Trump je, zapravo, ocjenjuju oni, poslao Moskvi poruku o slabosti SAD-a, prenosi Reuters.

“Predsjednik Trump je propustio priliku da Rusiju odlučno učini odgovornom za miješanje 2016. godine i da uputi snažno upozorenje u vezi s budućim izborima. Takav odgovor predsjednika Trumpa će Rusija vidjeti kao znak slabosti, i to će stvoriti daleko više problema nego što će ih riješiti”, izjavio je senator Lindsey Graham, visoki član Republikanske partije i član Komiteta Senata za oružane snage.

On je tim riječima komentira Trumpove izjave na zajedničkoj konferenciji za novinare s Putinom poslije samita u Helsinkiju ranije u ponedjeljak, prenosi Tanjug.

‘Pristup bez presedana’

Trump je, stojeći pored Putina pred novinarima, rekao da nema razloga da smatra da je Rusija hakirala američke izbore 2016. godine kako bi njemu pomogla da pobijedi i istakao da je Putin “izuzetno snažno to danas porekao”.

Lider demokrata u Senatu Charles Schumer kazao je da je Trumpov pristup u Helsinkiju bio bez presedana za jednog lidera SAD-a.

“Da predsjednik SAD-a stane na stranu predsjednika Putina protiv provođenja američkog zakona, američkih vojnih zvaničnika i američkih obavještajnih službi je nesmotreno, opasno i dokaz je slabosti”, ocijenio je Schumer.

Još jedan republikanski senator, Jeff Flake, okarakterizirao je Trumpove riječi kao “sramotne”.

“Nikad nisam ni pomislio da ću doživjeti dan kada će naš predsjednik stati pored ruskog predsjednika i okriviti SAD-a za rusku agresiju. To je sramotno”, zaključio je Flake.

Izvor: Agencije