Kongres nije uspio oboriti Trumpov veto, vanredno stanje ostaje

Trump je mišljenja da se pomoć Hondurasu, Salvadoru i Gvatemali nije isplatila (Arhiva)

Predstavnički dom američkog Kongresa nije uspeo da obori prvi veto predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, usled čega će na snazi ostati vanredno stanje koje je on proglasio u cilju preusmeravanja sredstava za izgradnju zida duž granice s Meksikom.

Donji dom u kojem demokrate imaju većinu glasao je 248 prema 181 za obaranje Trumpovog veta, za šta je potrebna dvotrećinska većina od 286 glasova.

Oba doma Kongresa usvojila su ovog meseca rezoluciju o poništenju vanrednog stanja koje je Trump proglasio na američko-meksičkoj granici, a predsednik SAD je gotovo odmah uložio veto na tu odluku.

Proglašenje vanrednog stanja omogućava Trumpu da preusmeri dodatnih 3,6 milijardi dolara s projekata vojne izgradnje na izgradnju barijera duž granice s Meksikom.

Kongres je prethodno ograničio trošenje na takve barijere na manje od 1,4 milijarde dolara.

Pentagon preusmjerio milijardu dolara za zid

Izgradnja zida na granici s Meksikom jedno je od Trumpovih obećanja koja je najčešće pominjao u kampanji, ali je on tada govorio da će troškove snositi Meksiko, a ne američki poreski obveznici.

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić javlja i da je Pentagon preusmerio oko milijardu dolara za izgradnju ograde na juznoj granici.

Reč je o pet i po metara visokoj i 92 kilometra dugoj ogradi uzduž granice s Meksikom, u području Yume u Arizoni, te El Pasa u Teksasu, gde se u poslednje vreme beleži veliki porast ilegalnih prelazaka granice.

Vršitelj dužnosti ministra obrane Patrick Shaanahan je, potpisujući ovaj plan, ovlastio vojnu inžinjeriju da obavi posao uz poruku da je cilj “blokirati koridire krijumčarenja droge”.

Međutim, šef Komiteta za oružane snage Kongresa SAD, demokrata Adam Smith rekao je da ovaj komitet nije odobrio predlog za takvo korišćenje novca.

Izvor: Al Jazeera i agencije