Kongo: Oružane grupe ubile stotine civila

Etničke grupe uzele su na nišan sela za koja smatraju da podržavaju njihove protivnike (AP)

Prema rezultatima preliminarne istrage, rivalske oružane grupe u Kongu poubijale su početkom augusta na stotine civila u masakrima i drugim izuzetno brutalnim napadima na istoku zemlje, saopćili su visoki zvaničnici Ujedinjenih naroda (UN).

Žarište nasilja je Sjeverni Kivu, nedaleko od granice s Ruandom, gdje su etničke grupe uzele na nišan sela za koja smatraju da podržavaju njihove protivnike, i to u trenutku kada je nacionalna vojska bila angažirana u borbi protiv pobunjeničkog pokreta M23, prenosi Reuters.

“Pogoršanje ukupne sigurnosne situacije u Sjevernom Kivuu poslije pobune M23 i brutalnih napada na civile izuzetno je zabrinjavajuća”, ocijenio je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a Ban Ki Moona za Kongo Roger Misy, čije su riječi navedene u izvještaju UN-a objavljenom u Ženevi.

Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Navi Pillay napomenula je da se tvrdnje o masakrima nad stotinama ljudi još uvijek provjeravaju, ali da su preliminarne strage ukazale da je izvršen “nepojmljivo brutalan” pokolj nad velikim brojem ljudi, većinom žena i djece.

Kongoanska Vlada u Kinshasi je ovog mjeseca odbacila pozive drugih zemalja u regionu da se angažiraju isključivo afričke snage kako bi se ugušila pobuna na istoku, podsjeća Reuters.

Kongo tvrdi da neke među pobunjeničkim grupama uživaju podršku zemalja kao što su Ruanda i Uganda, što vlade obiju zemalja poriču, i traži proširenje mirovnih snaga UN-a, koje broje oko 17.000 pripadnika u toj velikoj zemlji bogatoj rudama.

Izvor: Agencije