Kon: Postignut maksimum u Srbiji, trajat će desetak dana

Epidemiolog Predrag Kon ocijenio je da je u Srbiji u prethodna tri dana dostignut maksimum, koji će trajati “još desetak dana”.

“U ove dve nedelje treba da se sprovedu najrestriktivnije mere koje smo planirali, što ne znači samo policijski čas već mere sprečavanja bilo kakvog kontakta pošto je virus najagilniji da se prenese upravo tokom dve nedelje”, kazao je on i dodao da je, uz već preduzete mjere, “apsolutno najvažnija izolacija”.

“Nema više igara oko toga kako se sprovodi izolacija. Ona se sprovodi u bolničkim uslovima, da nam se ne bi desilo da se iz kućne izolacije vrati virus i uđe u široku populaciju”, rekao je Kon na konferenciji za novinare u Beogradu, prenosi Beta.

Tri nove žrtve

Upitan za situaciju u nehigijenskim naseljima u kojima žive Romi, kazao je da posebnih aktivnosti nije bilo jer nema otkrivenih žarišta.

“Ako bi se otkrilo neko žarište u romskim naseljima, sprovodile bi se epidemiološke mere i radilo bi se u njima kao i u svakom manjem žarištu. Nismo do sada imali informaciju da je posebno zahvaćeno neko romsko naselje, što ne znači da ne razmišljamo o tome”, rekao je Kon.

U protekla 24 sata od posljedica zaraze korona virusom u Srbiji umrle su tri osobe, a registrirana je zaraza kod još 247, pa je ukupan broj zaraženih 2.447, saopćeno je ranije u ponedjeljak.

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević saopćila je da su testirane 1.074 osobe, a da ih je 247 bilo pozitivno na virus.

Navela je da su u bolnicama 1.394 osobe, a 108 pacijenata je na respiratorima.

U protekla 24 sata umrla su dva muškarca i jedna žena.

‘Na dobrom smo putu’

Kisić Tepavčević je rekla da je stepen smrtnosti od korona virusa u Srbiji 2,49 posto, a prosječna dob žrtava 64,2 godine.

Kazala je da je u Srbiji stabilan broj oboljelih i da je zabilježen manji pad u sedmici u kojoj je u nekim drugim državama bilježen vrtoglavi porast.

“To je pokazatelj da smo na dobrom putu i da znamo šta radimo, da smo odgovorni i savesni. Ali, ne sme sada da se popusti i odustane iako ovo jeste jedan mali obećavajući znak. Sada treba da zapnemo iz sve snage i ove brojke pokazuju da ono što radimo jeste osnova prave borbe protiv infekcije”, rekla je ona.

Izvor: Al Jazeera i agencije