Oglasi

Komisija: Plenković povrijedio načelo djelovanja funkcionera

Komisija za sukob interesa odlučila da je hrvatski premijer povrijedio načelo postupanja pri predlaganju kuma za ambasadora.
Andrej PlenkovićPlenković je nakon pokretanja postupka tvrdio da je nepotrebno pokrenut te istaknuo da se premijer ne može izuzeti pri imenovanju diplomataEPA - Arhiva

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi Hina.

"Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja, a zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan", izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.

U raspravi su članice Povjerenstva Aleksandra Jozić - Ileković i Tončica Božić izrazile suprotno stajalište onome potpredsjednika Povjerenstva Davorina Ivanjeka, koji je kao izvjestitelj u predmetu predlagao zaključak o povredi načela djelovanja jer Plenković nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum, navodi hrvatska agencija.

Ivanjek je rekao da se nitko ne može smatrati nepristranim u predmetima osobne prirode te istaknuo tri zlatna pravila - "deklarirati, izuzeti i delegirati”, na kojima Povjerenstvo inzistira od početka djelovanja. 

Plenković je trebao deklarirati svoju kumsku povezanost s Pokazom, ustvrdio je Ivanjek.

Različita mišljenja članova Komisije

Najavivši da će objaviti svoje izdvojeno mišljenje, Jozić-Ileković ustvrdila je da Plenković nije povrijedio zakon jer nije bio jedina osoba koja je odlučivala o imenovanju Pokaza, budući da su u takva imenovanja uključeni i Vlada i predsjednica Republike te članovi saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Dužnosnik nije bio jedina osoba koja je imenovala Pokaza, nego se radi o procesu koji je tajan za javnost, rekla je Jozić-Ileković te dodala da ne vidi cilj i svrhu,  s obzirom na tajnost postupka imenovanja veleposlanika, u tome da premijer svoj osobni odnos s Pokazom deklarira nakon imenovanja.

Ivanjek je na to uzvratio protupitanjem, "ako je post festum prekasno, je li dužnosnik trebao deklarirati tijekom postupka imenovanje tijelima koja su u imenovanu sudjelovala”.

Da u ovom predmetu nema povrede načela djelovanja dužnosnika ocijenila je i Tončica Božić.

"Mislim da je ovo jedna od onih situacija u kojoj se ljudi nađu i naprave najbolje što mogu. Možda bismo i mi u nekoj budućnosti trebali s nekim smjernicama jasnije navesti da su povezane osobe i kumovi i prijatelji i susjedi, znači sve osobe s kojima dijelimo neke zajedničke ciljeve interese, stavove i slično”, rekla je.

Članica Povjerenstva Tatijana Vučetić bila je stava da je premijer povrijedio načelo djelovanja dužnosnika jer postoji njegova objektivna osobna povezanost s Pokazom koju je Plenković trebao deklarirati.

"Premijer je trebao postupiti na način da je rekao - bez obzira što sam ja s njim u kumskom odnosu, i to trebaju znati javnost, Vlada i saborski odbor, smatram da se radi o izuzetno kvalitetnom čovjeku i ne bih volio da ta činjenica spriječi kvalitetnog i dobrog čovjeka da obavlja takvu odgovornu funkciju”, rekla je.

Plenković: Premijer se ne može izuzeti pri imenovanju diplomata

Premijer svojim ponašanjem mora pokazivati najveći standard koji svi želimo postići, a u ovom se predmetu radi o netransparentnoj situaciji koju je jednostavno trebao deklarirati, dodala je Vučetić.

Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je prijavljen da je prekršio načela djelovanja jer je u javnosti davao negativne izjave o referendumskim inicijativama Narod odlučuje i Istina o Istambulskoj, a istodobno je bio čelnik tijela koje je koordiniralo provjeru potpisa.

Također jednoglasno, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv člana uprave Zračne luke Dubrovnik Frana Luetića.

Postupak protiv Plenkovića u vezi Igora Pokaza Povjerenstvo je pokrenulo 23. studenoga prošle godine jer nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum.

Plenković je tada izjavio da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neargumentirano i nepotrebno protiv njega pokrenulo postupak te istaknuo kako se premijer ne može izuzeti pri imenovanju diplomata.

"Svi zakonski propisi koji reguliraju imenovanja i postavljanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda ne predviđaju u bilo kojoj varijanti izuzeće onoga tko obnaša dužnost predsjednika Vlade. Dakle, zakonski se nije moguće izuzeti", izjavio je.

Sukob u vezi puta u Helsinki

U obranu premijera stalo je tada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova navodeći da Plenković nije predložio Pokaza niti se mogao izuzeti iz postupka imenovanja, u kojem još sudjeluju predsjednica Republike, Vlada i saborski Odbor za vanjske poslove.

"Svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvrjeđivanje njegovih profesionalnih zasluga", priopćilo je Ministarstvo.

U predmetu u kojem je pokrenulo postupak protiv Plenkovića i više ministara zbog višekratnoga oglušivanja da mu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje Vladinim zrakoplovom u Helsinki, gdje se održavao kongres Europske pučke stranke, Povjerenstvo je dobilo očitovanje od većine prozvanih ali nitko uz očitovanje nije priložio dokumentaciju.

Nakon što je premijer poručio Povjerenstvu da više neće dostavljati nikakve dokumente o putu u Helsinki jer su im iz Vlade dostavili sve što su tražili, te ga optužio da zlorabom članka zakona koji govori o načelu djelovanja želi nanijeti političku štetu, Povjerenstvo je najavilo da će se zbog tih neutemeljenih istupa konzultirati s relevantnim međunarodnim institucijama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.