Kome od danas trebaju testovi za ulazak u Srbiju i Crnu Goru

Svi građani koji u Srbiju dolaze sa teritorije Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Rumunije od danas trebaju imati negativan PCR test (EPA)

U Crnu Goru od ponoći moći ući i rezidenti iz Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije uz PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata, saopćeno je sinoć iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, prenosi agencija Beta.

„U prijedlogu IJZ (Institut za javno zdravstvo) navodi se da je ublažavanje mjera koncipirano uvažavajući trenutni nivo oboljevanja od novog korona virusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja“, kazali su iz NKT-a.

Rezidenti SAD-a, Srbije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, kao i državljani Crne Gore koji su boravili u tim državama, mogu ući u Crnu Goru ako posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi korona virus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

Neophodno je da su testovi izdati od registrirane laboratorije i da nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru, kao i da putnici 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak na crnogorsku teritoriju. Obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene pete godine.

Srbija: Bez restrikcija za Crnogorce

Svi građani koji u Srbiju dolaze sa teritorije Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Rumunije od danas trebaju imati negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati, odlučio je srbijanski Krizni štab, prenosi agencija Tanjug.

Ta odluka se ne odnosi građane Srbije koji dolaze sa teritorija tih zemalja, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević nakon sjednice Kriznog štaba u petak.

Navela je da je donijeta i odluka da za građane Crne Gore više nema restrikcija u pogledu ulaska i dodala da ta odluka počinje važiti od danas.

Izvor: Agencije