Oglasi

Kod Zapadnog zida pronađen kompleks star 2.000 godina

Kompleks se sastoji od nekoliko prostorija i otvorenog dvorišta, a vjeruje se da su ga koristili stanovnici Jerusalema.
U kompleksu je pronađeno nekoliko predmeta, poput kuhinjskog priboraEPA

Podzemni kompleks uklesan u stijenu prije otprilike 2.000 godina otkriven je blizu jerusalemskog Zapadnog zida, objavili su u utorak izraelski arheolozi.

Kompleks se sastoji od nekoliko prostorija i otvorenog dvorišta, a vjeruje se da su ga koristili stanovnici Jerusalema prije nego što su Rimljani 70. godine nakon opsade grada uništili Drugi hram.

Istraživači su otkriće prozvali "nevjerovatnim pronalaskom" i dodali da se još ne zna čemu je služila ta građevina, koja je prije 1.400 godina, u vrijeme Bizantijskog Carstva, prekrivena drugom zgradom.

Ostaci Drugog hrama

"Pitanje je zašto su toliki trud i materijali iskorišteni za klesanje podzemnih prostorija u tvrdoj stijeni", rekli su Barak Monnickendam-Givon i Tehila Sadiel, voditelji iskopavanja.

U kompleksu je pronađeno nekoliko predmeta, poput kuhinjskog pribora, ostataka uljanih lampi i dijela kamene zdjele koja je korištena u jevrejskim ritualima.

Zapadni zid jedan je od preostalih zidova uništenog Drugog hrama i smatra se najvažnijim svetištem u judaizmu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.