Klinički centar u Sarajevu: Korona virusa u BiH nema, ali je izvjestan

Korona virusa u Bosni i Hercegovini i dalje zvanično nema, ali, kako tvrdi šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Rusmir Baljić, “nije pitanje hoće li korona doći u Bosnu i Hercegovinu, jer će ona sigurno doći”.

Baljić je to izjavio na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu, koja je sazvana nakon sve učestalijih glasina o širenju korona virusa u Bosnu i Hercegovinu, potpomognutih informacijama o prvom registriranom slučaju u susjednoj Hrvatskoj.

“Šire se panične informacije da ima zaraženih. Istina je da su u KCUS dovedena tri Kineza. Riječ je o turistima koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu sa simptomima prehlade”, rekla je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, javlja reporterka Al Jazeere Lejla Nezirović s mjesta događaja.

Dodala je da ta tri državljanina Kine nisu došla iz regije pogođene korona virusom.

Nema razloga za paniku

Ti turisti, koji su, kako je rečeno, od subote pod nadzorom KCUS-a, bit će prebačeni u Kliniku za plućne bolesti “Podhrastovi”.

“Prema prvim pregledima, ne čini se da su zaraženi, ali testovi će pokazati da li je tako”, rekao je Baljić.

Ranije je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić na sjednici kantonalne Skupštine rekla da se na Klinici za plućne bolesti “Podhrastovi” pravi izolatorij za slučajeve korona virusa te da razloga za paniku nema.

Isto je kazala i Izetbegović, dodavši da se vlasti trebaju pobrinuti za nabavku zaštitne opreme.

Izvor: Al Jazeera