Kinezi hospitalizirani u Sarajevu negativni na korona virus

Trojica državljana Kine koja su dovedena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nisu zaražena korona virusom.

Kineski državljani uskoro bi mogli biti pušteni na kućno liječenje, prenosi Anadolija. 

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ranije je rekla da su pacijenti pokazivali simptome prehlade i ne dolaze iz regije koja je pogođena korona virusom.

Turisti iz Kine od subote su pod nadzorom KCUS-a, a ranije je saopćeno da će biti prebačeni u Kliniku za plućne bolesti “Podhrastovi”, izvijestila je novinarka Al Jazeere Lejla Nezirović.

Ranije je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić rekla da se na Klinici za plućne bolesti “Podhrastovi” pravi izolatorij za slučajeve korona virusa te da razloga za paniku nema.

‘Sigurno će doći u BiH’

Isto je kazala i Izetbegović, dodavši da se vlasti trebaju pobrinuti za nabavku zaštitne opreme.

Korona virusa u Bosni i Hercegovini i dalje zvanično nema, ali, kako tvrdi šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a Rusmir Baljić, “nije pitanje hoće li korona doći u Bosnu i Hercegovinu, jer će ona sigurno doći”.

Izjavio je to na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu, koja je sazvana nakon sve učestalijih glasina o širenju korona virusa u Bosnu i Hercegovinu, potpomognutih informacijama o prvom registriranom slučaju u susjednoj Hrvatskoj.

“Šire se panične informacije da ima zaraženih. Istina je da su u KCUS dovedena trojica Kineza. Riječ je o turistima koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu sa simptomima prehlade”, rekla je Izetbegović.

Izvor: Al Jazeera i agencije