Kinezi danas o Mao Zedongu

Četrdeset godina je prošlo od smrti Mao Zedonga, osnivača komunističke Narodne Republike Kine. Gotovo tri decenije držao je apsolutnu vlast nad životima četvrtine stanovnika svijeta. Prema nekim procjenama, gotovo 70 miliona Kineza stradalo je pod njegovom vladavinom. No, građani Kine podijeljeni su kada je reč o njegovoj ostavštini.

Prvog oktobra 1949. godine Mao Zedong je proglasio osnivanje Narodne Republike Kine. 67 godina kasnije, on i dalje dominira trgom Tjenanmen, u srcu Pekinga. Portret Mao Zedonga je na Kapiji nebeskog mira, a na drugoj strani trga nalazi se njegov mauzolej, u kojem mu posjetioci odaju počast šest dana u sedmici. Ali njegova ostavština je i dalje kontroverzna tema, a mišljenja o njemu i danas su različita.

„Moja cijela generacije smatra da je bio dobar. Mlađe generacije ga ne poznaju. Svi pravimo greške, bez obzira kakav ste čovjek”, kazala je stanovnica Pekinga.

„Mao je imao i dobre i loše osobine. Ali bilo je više onih koje su dobre. Njegova najveća greška bila je kulturna revolucija”, rekao je stanovnik Pekinga.

Revolucija je počela 1967. godine, kada su milioni njegovih mladih vojnika, poznatih kao Crvena garda, odgovorili na njegov poziv da stranku oslobode od neistomišljenika. Ubrzo više nije mogao kontrolisati ustanak, a ludilo je trajalo sve do njegove smrti, gotovo deset godina kasnije.

„Kulturna revolucija i njene posljedice još nisu u potpunosti sagledane, ali Maova najkatastrofalnija politika bila je takozvani Veliki skok naprijed. Riječ je o planu za modernizaciju privrede, koji je doveo do gladi i, kako historičari tvrde, do smrti gotovo 45 miliona ljudi“, javlja reportet Al Jazeere Adrian Brown.

Xi Jinpingovo imitiranje

Zang Lifan je proveo devet godina u radnom logoru od 1969. zbog navodnih kontrarevolucionarnih zločina. Prethodno je njegov otac bio ministar u vladi Mao Zedonga. Danas je historičar i insistira na tome da su njegovi stavovi o Mao nepristrasni.

„Komunisti vole Maoa jer je on jedini izvor njihovog legitimiteta. Čak i u internim dokumentima partije, Mao je ocijenjen kao 30 posto loš i 70 posto dobar. Negovo nasljeđe nikada nije u potpunosti odbačeno”, kazao je Zhang Lifan.

Sadašnji lider Kine Xi Jinpingom želi ujediniti mase. Na nedavnoj vojnoj paradi u Pekingu nosio je odjelo u stilu Mao Zedonga. Često govori o „neprijateljskim stranim snagama,” baš kao i Mao nekada.

„Građani ismijavaju ovo imitiranje Maoa. To je prošlost. Danas postoji internet i više ne možete ispirati mozak ljudima”, rekao je Zhang.

Maova slika i dalje je najmoćniji simbol Komunističke partije. I dalje privlači brojne posjetioce. Svake godine milioni dolaze u njegovo rodno selo kako bi mu odali počast. I danas se tamo očekuje velika gužva.

Izvor: Al Jazeera