Kineski Shenzhen zabranit će konzumaciju pasa i mačaka

Naučnici podsjećaju da je korona virus prenesen sa životinje na čovjeka (EPA)

Tehnološki centar Shenzhen na jugu Kine zabranit će konzumaciju pasa i mačaka, dok zemlja zabranjuje trgovinu divljim životinjama koje se smatraju mogućim izvorom korona virusa, javlja Reuters.

Gradske vlasti sastavile su listu mesa koja je dopušteno jesti, a uključuje svinjetinu, piletinu, govedinu i zečetinu te ribu i morske plodove.

“Zabrana konzumacije divljih životinja uobičajena je praksa u razvijenim zemljama i univerzalni zahtjev moderne civilizacije”, saopćile su vlasti.

Naučnici sumnjaju da je novi korona virus prenesen sa životinje na čovjeka. Prve osobe kod kojih je potvrđena zaraza bile su na tržnici divljih životinja u Wuhanu u pokrajini Hubei, gdje se prodaju šišmiši, zmije, cibetke i druge životinje. 

Gradske vlasti kategorizirale su pse i mačke kao kućne ljubimce i zabranit će njihovu konzumaciju. Bit će zabranjeno jesti i zmije, kornjače i žabe iako su omiljen obrok na jugu Kine. 

Grupe za zaštitu životinja pozdravljaju odluku

Zabrana konzumacije psećeg i mačijeg mesa u Shenzhenu bit će “izuzetno pozdravljena”, rekao je Peter Li iz grupe za zaštitu životinja Human Society International.

“Iako je trgovina divljim životinjama u Shenzhenu mala u poređenju s ostatkom pokrajine, Shenzhen je veliki grad i veći od Wuhana, pa će to biti vrlo važno i moglo bi izazvati domino-efekt u drugim gradovima”, kaže Li. 

U prijedlogu gradskih vlasti navodi se da u Kini ima više od 2.000 vrsta zaštićenih divljih životinja. 

Prijedlog Shenzhena uslijedio je nakon odluke kineske vlade o trenutnoj zabrani trgovine divljim životinjama i njihove konzumacije.

Izvor: Agencije