Kineski predsjednik posjetio Wuhan, epicentar korona virusa

Xijev dolazak u Wuhan uslijedio je nakon što se prošle sedmice širenje virusa usporilo u kontinentalnoj Kini (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je u utorak Wuhan, epicentar epidemije korona virusa, posjetivši ga prvi put od početka epidemije krajem prošle godine, prenosi Hina.

Tokom boravka u Wuhanu predsjednik Xi je “izrazio pozdrave medicinskim radnicima, oficirima i vojnicima, radnicima u zajednici, policijskim službenicima, zvaničnicima i volonterima koji se bore protiv epidemije na liniji fronta, kao i pacijentima i stanovnicima”, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Xi je uglavnom bio odsutan iz kineskih državnih medija početkom krize, no od prošlog mjeseca bio je vidljiviji kako se situacija pogoršala.

Njegov dolazak u grad, u kojem se vjeruje da se virus najprije pojavio, dolazi nakon što se prošle sedmice širenje virusa usporilo u kontinentalnoj Kini i pažnja se usmjerila na sprječavanje uvezenih infekcija s prekomorskih mjesta poput Irana, Italije i Južne Koreje.

Nove infekcije

Provincija Hubei, čiji je glavni grad Wuhan, proučava planove za omogućavanje ljudima na područjima srednjeg ili niskog rizika zaraze korona virusom da počnu putovati, objavili su državni mediji pozivajući se na sastanak koji je vodio šef pokrajinske stranke Ying Yong.

Na sastanku je rekao, kako je izvijestio službeni Hubei Daily, da će “ljudima možda biti dopušteno da počnu putovati koristeći mobilni sistem praćenja” koji su posljednjih sedmica uspostavile mnoge lokalne vlasti u Kini.

Kontinentalna Kina imala je 19 novih korona virusnih infekcija u ponedjeljak, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija, što je pad u odnosu na 40 dan ranije. 

Od novih slučajeva, 17 ih je bilo u Wuhanu, dok je jedan bio u Pekingu, a drugi u Guangdongu, zbog ljudi koji su stigli iz inostranstva, objavila je komisija.

Izvor: Agencije