Kineski lovci primorani udaljiti se iz područja Tajvana

Vojne aktivnosti u tom području pojačale su i Sjedinjene Američke Države, koje su saveznik Tajvana (EPA)

Nekoliko lovaca kineske ratne avijacije u utorak je bilo primorano, nakon upozorenja, udaljiti se iz područja Tajvana, saopćilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.

Nakratko ušavši u identifikacijsku zonu protivzračne odbrane Tajvana, kineski lovci Su-30 verbalno su upozoreni, a avioni tajvanske ratne avijacije otjerali su “uljeze”, saopćilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dok se s Tajvana mogu čuti pritužbe da je tokom posljednjih mjeseci Kina pojačala vojne vježbe u blizini tog otoka, Peking tvrdi da one nisu ništa neuobičajeno.

Vojne aktivnosti u tom području pojačale su i Sjedinjene Američke Države, koje su saveznik Tajvana.

Poziv Tajvancima da se pridruže Kini

Krajem maja kineski premijer Li Leqiang rekao je, čime će vjerojatno pogoršati sve lošije odnose s Taipeijem, da će Kina poticati Tajvance da im se pridruže u protivljenju nezavisnosti Tajvana te da podržavaju ujedinjenje s Kinom.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen prethodno je poručila da Tajvan nikad neće prihvatiti formulu “jedna zemlja, dva sistema”, po kojoj bi, poput Hong Konga, postao dio Kine uz autonomiju.

Li je kazao da će se Kina “odlučno usprotiviti i spriječiti sve separatističke aktivnosti kojima je cilj nezavisnost Tajvana”.

Kina će poboljšati politike i mjere kako bi potakla razmjenu i saradnju s Tajvanom te zaštitila blagostanje njegovih stanovnika, dodaje Li.

Tajvan priznaje samo 14 članica UN-a

Tajvan, službenog naziva Republika Kina, priznaje samo 14 članica Ujedinjenih naroda i Vatikan, ujedno i najvažniji međunarodni subjekt koji održava službene diplomatske odnose s Tajvanom.

Zemlje ne mogu imati službene odnose istovremeno s Tajvanom, koji Kina smatra svojim sastavnim dijelom, i Narodnom Republikom Kinom.

Na Tajvan su se 1949. povukle pristalice nacionalističkog Kuomintanga, pod vodstvom Chiang Kai-sheka, koji je poražen u građanskom ratu protiv komunista, a do 1971. kinesko mjesto u UN-u zauzimala je Republika Kina (Tajvan).

Peking ne odustaje od ujedinjenja Tajvana s Kinom, pri čemu ne odbacuje upotrebu sile.

Izvor: Agencije