Kineski biseri brinu indijske draguljare

Hyderabad je indijski grad bisera, a majstori iz tog grada stoljećima su pravili unikatne, savršene komade nakita, koji su krasili tijela indijskih vladara i bogataša.

Posljednjih godina taj obrt gubi sjaj jer je tržište puno jeftinih bisera iz Kine.

Kolekcionar nakita Mahindra Singh Banera već 30 godina putuje Indijom u potrazi za unikatnim nakitom jer je stručnjak u svom polju i savršeno poznaje najvrijednije indijske dragulje, uključujući i bisere.

“Hyderabad je poseban po tome što je središte za bušenje i sortiranje bisera. Naši nekadašnji vladari bili su najbolji promotori ove industrije jer su obožavali nositi bisere”, kaže Mahindra.

Teško je hodati ulicama povijesne četvrti Chaar Minara, a ne primijetiti radnje čiji opstanak ovisi upravo o sjajnim bijelim draguljima.

“Više od 200 godina vladari i aristokrate iz ovih krajeva posjećivali su trgovce biserima i majstore u ovoj četvrti. No, vremena su se promijenila, a modna industrija diktira trendove koji se brzo mijenjaju, što negativno utječe na ovaj stari obrt”, javlja Al Jazeerina reporterka Nidhi Dutt.

Održati tradiciju

U skrivenom kutku indijskog grada bisera radi Manish Agarwal, trudeći se obiteljsku tradiciju održati živom.

Prirodne bisere nekad je uvozio iz Kine, a njegovi majstori potom bi od njih pravili savršene komade nakita, one po kojima je taj grad i poznat.

No, kreativni dio njegova posla polako umire jer su tržište preplavili sintetički biseri.

“Kina je zauzela cijelo tržište koje smo nekad većinom držali. Počeli su proizvoditi bisere u velikim količinama i ne samo to, počeli su ih obrađivati. Sada se sve radi u Kini tako da mi, zapravo, sve izravno uvozimo iz te zemlje”, žali se Manish Agarwal.

No, za draguljara Mahendra Babu budućnost te indijske multimilijunske industrije ovisi o kvaliteti bisera, a ne količini.

Cijena prirodnih bisera 100 puta je veća od onih sintetičkih, a Babu smatra kako i dalje postoji veliki broj klijenata koji žele investirati u nešto unikatno.

“Ova situacija utječe na one kojima je bitna cijena, da što manje potroše. Unatoč tome, ima mnogo ljudi kojima je bitna samo kvaliteta”, kaže Babu.

Globalna je trgovina možda promijenila način rada biserne industrije Hyderabada, no, kako kaže Manish, jeftini uvozni proizvodi ne mogu ugasiti sjaj stoljetne tradicije.

Izvor: Al Jazeera