Oglasi

Kineske tarife će ugroziti globalnu konkurentnost Applea

Najveći američki korporativni poreski obveznik je obećao da će direktno uložiti 350 milijardi dolara u periodu od pet godina.
Analitičari predviđaju da će kompanija Apple imati loš i drugi fiskalni kvartalAP

Kompanija Apple je saopćila da će predložene američke tarife na robu iz Kine, uključujući iPhone ipad i Mac, smanjiti doprinos ovog tehnološkog diva američkoj ekonomiji i ugroziti njegovu globalnu konkurentnost.

Američka vlada ne bi trebalo realizirati prijedlog o uvođenju carina do 25 posto na još 300 milijardi dolara vrijednu robu iz Kine, navodi se u komentarima kompanije postavljenim na internet stranici američke vlade.

Apple je najveći američki korporativni poreski obveznik, koji je u 2018. godini obećao da će direktno uložiti preko 350 milijardi dolara u američku ekonomiju u periodu od pet godina, navodi se u podnesku te kompanije.

Pritisak na Trumpovu administraciju

Kompanija Apple, koja tvrdi da će takse pogoditi i airpods, AppleTV i baterije, među posljednjim je američkim firmama koje pritiskaju administraciju Donalda Trumpa da odustane od planiranih dodatnih tarifa, navodi agencija Reuters.

Sredinom aprila analitičari iz OTR Globala i Wall Streeta predvidjeli su da će Apple imati loš i drugi fiskalni kvartal, poslije velikog iznenađenja kada je početkom godine stigla vijest da je u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika opala prodaja mobilnih telefona te kompanije, a time i prihodi.

Apple je tada, umjesto očekivanih 89 do 93 milijarde dolara, zaradio "samo" 84 milijarde dolara, što je rezultiralo i padom vrijednosti akcija te kompanije za devet posto, pisao je portal SeeBiz.

Analitičari predviđaju da će Apple na tržište ponovo isporučiti manji broj iPhonea, ali nisu saglasni u vezi njihovog broja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.