Oglasi

Kineska regija upozorava stanovništvo na oprez zbog kuge

Upozorenje se odnosi na zabranu lova i konzumiranja životinja koje bi mogle biti zaražene kugom.
Bubonska kuga, u srednjem vijeku poznata kao 'crna smrt' iznimno je zaraznaEPA

Vlasti grada Bayan Nura u kineskoj autonomnoj regiji Unutarnjoj Mongolij u nedjelju su izdale upozorenje stanovništvu, dan nakon što je jedna bolnica prijavila slučaj sumnje u pojavu bubonske kuge, prenosi Hina.

Zdravstveno povjerenstvo grada Bayan Nura izdalo je upozorenje trećeg stepena, u sistemu od četiri razine.

Upozorenje se odnosi na zabranu lova i konzumiranja životinja koje bi mogle biti zaražene kugom. Stanovnici se pozivaju da prijave sve slučajeve za koje sumnjaju da se radi o kugi, kao i pojavu slučajeva groznice bez jasnih uzroka.

Vlasti pozivaju stanovnike da prijave i sve uočene slučajeve bolesnih ili uginulih glodavaca.

Smrtonosna zaraza koju šire glodari

Upozorenje je uslijedilo je nakon što su u novembru prošle godine među stanovništvom Unutarnje Mongolije prijavljena četiri slučaja kuge, ukljućujući dva slučaja plućne kuge, smrtonosnije verzije te teške bolesti. 

Bubonska kuga, u srednjem vijeku poznata kao 'crna smrt' iznimno je zarazna i najčešće smrtonosna bolest koju šire glodari.

Epidemija 'crne smrti'  je u 14. stoljeću rezultirala smrću 30 do 60 posto stanovnika Europe.

Pojava kuge u Kini nije rijetkost, no njezini epidemijski razmjeri sve su rjeđi. Zemlja je od 2009. do 2018. prijavila 26 slučajeva zaraze bubonskom kugom i 11 smrtnih ishoda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.