Oglasi

Kina vojnom paradom obilježila 70. rođendan

Među prikazanim oružjem bile su interkontinentalne balističke rakete DF-41, temelj kineskih nuklearnih kapaciteta.

Koliko će koštati Trumpova demonstracija vojne sile na ulicama Washingtona

Peking je u utorak obilježio 70. godišnjicu uspostave Narodne Republike Kine velikom vojnom paradom u prijestolnici, pod budnim okom vođe Xija Jinpinga, prenosi agencija Hina. pozivajući se na Reuters.

Ovo je najvažniji događaj ove godine u Kini suočenoj s nizom izazova, uključujući gotovo četiri mjeseca protivvladinih protesta u Hong Kongu i trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji pogađa ekonomiju.

Xi, obučen u odijelo nalik onima koje je nosio Mao Zedong, u pratnji svojih prethodnika Hua Jintaoa i Jianga Zemina, kazao je kako će Kina provoditi strategiju otvaranja koja će koristiti svim stranama.

Vojska mora odlučno braniti kineski suverenitet, sigurnost i razvojne interese, kao i čvrsto održavati svjetski mir, rekao je Xi odabranoj publici na trgu Tiananmen, što je prenijela državna televizija.

"Nikakva sila ne može uzdrmati status Kine ili zaustaviti kineski narod i naciju da ide naprijed", poručio je on sa Vrata nebeskog mira, gdje je kineski komunistički vođa Mao Zedong 1. oktobra 1949. godine proglasio osnivanje Narodne Republike.

Blagostanje i stabilnost

Mjesec dana kasnije poraženi nacionalisti Kuomintanga, s čelnikom Chiang Kai-shekom, bježe na Tajvan, nakon građanskog rata u kojem su se s komunistima borili za kontrolu nad teritorijama oslobođenima nakon japanske invazije.

U tim sukobima poginulo je nekoliko miliona ljudi.

Xi je u utorak kazao kako Kina mora održati blagostanje i stabilnost u Hong Kongu i na Makau, razvijati mirne odnose s Tajvanom i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem domovine".

Kineski čelnik, čiji je program modernizacije vojske uzburkao duhove u regiji, potom se spustio na ulicu i izvršio pregled vojne opreme i postrojenih vojnika.

Prošavši pored njih u crnoj limuzini, pozdravio ih je: "Zdravo drugovi, drugovi koji teško rade!"

"Pratiti partiju! Boriti se za pobjedu! Uzorno se ponašati!", odgovorili su vojnici. 

Xi se nakon toga vratio na pozornicu i pratio paradu vojnika, tenkova, dronova, raketa i letjelica.

Odabrani na paradi

Među prikazanim oružjem bile su interkontinentalne balističke rakete DF-41, temelj kineskih nuklearnih kapaciteta.

Te rakete mogu nositi nekoliko nuklearnih glava i stići i do SAD-a.

Peking je zbog parade bio pod najstrožim mjerama sigurnosti, a policija je stanovnicima čije zgrade gledaju na njenu rutu rekao da ne gledaju kroz prozore.

Na paradi su učestvovati i odabrani građani - studenti, radnici, etničke manjine, te čak i nekoliko stranaca.

Ulicama Pekinga prošle su platforme koje slave kineska postignuća, a nakon parade je pušteno 70.000 golubova kao simbol mira.

U utorak navečer će biti održan veliki vatromet.

Xija čekaju sve veći izazovi, naročito u Hong Kongu, u kojem se u utorak očekuju veći protesti.

Tamošnja policija upozorila je na mogućnost "veoma ozbiljnog nasilnog napada".

Zbog toga su u gradskom središtu te autonomne regije postavljene barikade, zatvorene poslovnice, a na ulicama je i velik broj policije.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam je u Pekingu, gdje prisustvuje proslavi.

Tajvan kao izazov

Izazov za kinesko vodstvo je i Tajvan, koji sebe službeno naziva Republika Kina, demokratska država koja se ne želi vratiti u sastav Narodne Republike Kine.

Na Tajvanu se u januaru održavaju predsjednički izbori, a dio kandidata je pozitivno nastrojen prema Pekingu.

Tajvanska Vlada u utorak je osudila kinesku "diktaturu", kazavši kako je ta država prijetnja miru i pokušava naći izgovore za svoju vojnu ekspanziju.

Xi se suočava i s nemirnim manjinama na Tibetu i u Xinjiangu, području s velikim brojem muslimana.

Ta zapadna regija izazvala je pažnju međunarodne zajednice i grupa za ljudska prava zbog položaja tamošnjih Ujgura, za koje se tvrdi da su zatvarani u logore bez sudskog procesa.

Parada je naglasila još jedan problem za vladajuće komuniste - pekinško nebo puno smoga.

Usprkos pokušajima da se smanje štetne emisije uoči obljetnice, industrijsko i prometno zagađenje zraka nije se stiglo raščistiti zbog velike vlage zraka.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.